Geheugen van Drenthe

Omschrijving

Het Geheugen van Drenthe maakt betrouwbare informatie over de Drentse geschiedenis zichtbaar en plaatst deze in haar lokale context. De locatiedossiers vertegenwoordigen lokale toeristische en culturele hotspots, waarbij de gebruikte informatiebronnen beschikbaar gesteld worden voor hergebruik.

Doel

Naast het redesignen van de Drentse Encyclopedie, was er voor dit project een even belangrijk doel om de Drentse erfgoed aggregator te programmeren. Deze aggregator wordt binnen de Encyclopedie succesvol gebruikt om bestaande informatie te verrijken met afbeeldingen en video's uit externe bronnen zoals Drentse archieven, musea en instellingen voor landschapsbeheer. Dankzij deze aggregator is al deze samengebrachte content nu veel makkelijker toegankelijk voor andere partijen, die allemaal vrij toegang hebben tot deze "uber-database". Deze is uitgebreid doorzoekbaar dankzij de geavanceerde zoekmachine van de site, die gebruikers in staat stelt om te filteren op resultaten of deze weer te geven op een kaart of tijdlijn. De aggregator is gerealiseerd in samenwerking met Seecr en is een waardevolle aanvulling op Ginger, het semantische open source CMS van Driebit.

Resultaat

Het Geheugen van Drenthe heeft zo'n 100.000 paginaweergaven gegenereerd sinds de lancering. De aggregator heeft zo'n 3800 bestanden succesvol met elkaar verbonden en gebruikers van de Encyclopedie mogen het beschikbare beeldmateriaal vrij gebruiken, omdat het gepubliceerd is onder de creative commons licentie - publiek domein. De website kent zo’n 8700 actieve bezoekers, waarvan 83 procent de site op een later moment nog een keer bezoekt.

+ Voeg case toe