Thuisarts: impactvol medisch contentplatform

Omschrijving

Thuisarts.nl is de nummer 1 publieksinformatie website van Nederland over ziekte en gezondheid. Ruim 1,7 miljoen mensen vinden hier maandelijks informatie over klachten en ziekten. Hoog- en laagopgeleid, met of zonder beperking, patiënt én huisarts: de content op het platform is voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk.

Doel

Hoe vaak google jij op medische klachten of symptomen? En hoe weet je of die informatie over buikkrampen of hoofdpijn klopt? Informatie over gezondheid en klachten die je online vindt, is van wisselende kwaliteit. En voor mensen zonder medische achtergrond is het lastig te achterhalen of dat deze informatie onafhankelijk en betrouwbaar is. Met als gevolg dat mensen vaak verkeerd geïnformeerd, ongerust of onnodig bij de huisarts verschijnen. Terwijl de kosten van de gezondheidszorg de pan uitrijzen.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is ervan overtuigd dat gevalideerde online gezondheidsinformatie leidt tot goed geïnformeerde patiënten die een betere beoordeling maken van de noodzaak om een arts te bezoeken - en zo tot een lager gebruik van de gezondheidszorg.

NHG schakelde One Shoe in voor de ontwikkeling van het contentplatform met als doel om wetenschappelijk gevalideerde medische informatie te bundelen en toegankelijk te maken voor het grote publiek. Een flinke uitdaging, want hoe zorg je er voor dat vaak ingewikkelde medische informatie begrijpelijk wordt voor alle Nederlanders? Zowel qua architectuur, navigatie, design, content, seo, UX? Het afgelopen jaar hebben we het platform volledig herbouwd en redesigned om nóg beter te voorzien in de behoeften van alle doelgroepen.

Vanuit de principes ‘onafhankelijk’, ‘toegankelijk', ‘inclusief’, ‘interactief’ en ‘handelingsgericht’ zijn we aan de slag gegaan met de ontwikkeling van het platform Thuisarts.nl in Drupal 8.

Resultaat

One Shoe en NHG lanceerden in 2017 de nieuwe Thuisarts.nl. Het platform helpt om:
• klachten zelf aan te pakken
• gezond te blijven
• te beoordelen of het nodig is om een dokter te raadplegen.
• voor te bereiden op een gesprek met de huisarts
• de uitleg en adviezen na bezoek aan de huisarts nog eens na te lezen

Via tekst, zelftesten, plaatjes, illustraties en uitlegfilmpjes zijn ruim 1200 ziektebeelden in verschillende contentvormen te raadplegen, begrijpelijk gemaakt voor iedereen: of je nu hoog- of laagopgeleid bent, een lichamelijke of visuele beperking hebt, patiënt of huisarts bent.

Thuisarts.nl wordt maandelijks 1,7 miljoen keer bezocht. Samen lezen bezoekers ruim 3 miljoen pagina’s per maand. Dankzij een uitstekende SEO-performance komt 80% van de bezoekers vanuit Google direct op detailpagina’s, 17% benadert de URL direct. Een gemiddelde sessie duurt 1:25min en bestrijkt 1,94 pagina's. Mensen vinden dus daadwerkelijk vrijwel direct wat ze zoeken.

Het doel van Thuisarts.nl was om het reduceren van (onnodig) telefonisch contact en bezoek aan de huisarts. Uit wetenschappelijk onderzoek in het British Medical Journal blijkt dat door de lancering van het platform het aantal huisartsconsulten in Nederland is gedaald met 12%. Dat is ruim 8 miljoen minder bezoeken! Mensen die voorheen contact opnamen met de huisarts voor een pijntje of een kwaaltje, zijn na het raadplegen van Thuisarts.nl goed genoeg geïnformeerd om andere stappen te nemen.

Overige informatie

Proces
Onze UX Designers ontwikkelden een heldere navigatie die het eenvoudig maakt om snel de juiste informatie te vinden. Grote kans dat je vanuit Google direct op een detailpagina komt maar anders is er ook een intuïtieve zoekfunctie of kun je klikken op het plaatje van een lichaamsdeel waar de klachten zich bevinden.

Het Visual Design staat in dienst van de content. We kozen voor een strakke interface en goede schermleesbaarheid: veel witruimte, een modern uiterlijk en verschillende font-weights creëren een hiërarchie van informatie. Die informatie is handelingsgericht met onderwerpen als ‘Ik hoest bloed op’ of ‘Ik wil van mijn moeheid af’.

Door te ontwikkelen met het Drupal CMS bieden we een gebruiksvriendelijke workflow voor NHG en huisartsen om doorlopend de medische inhoud op Thuisarts.nl te ontwikkelen, bewerken en publiceren.

Integratie in het zorgproces
Thuisarts.nl is inmiddels ingebed in het zorgproces: wachtkamerschermen zijn voorzien van Thuisarts-informatie, er zijn folders beschikbaar en de huisartsen zelf vertalen de medische richtlijnen in begrijpelijke taal. Bovendien blijkt uit onderzoek dat 99% van de huisartsen in Nederland Thuisarts.nl gebruikt als ondersteuning bij hun voorlichting aan patiënten voor, tijdens en na het consult.

Potentieel
Steeds meer partijen haken aan en willen hun informatie op Thuisarts.nl delen. Zo is er al informatie over specialistische zorg (Federatie Medisch Specialisten) en infectieziekten (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) op het platform en wordt er binnenkort informatie over psychische klachten en aandoeningen (Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz) toegevoegd. Het platform wordt daardoor steeds completer en onmisbaarder.

One Shoe

Utrecht
One Shoe
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe