VIIA - Groningen aardbevings­bestendig

Omschrijving

In een maatschappelijk beladen context wordt naast de afhandeling van opgetreden schades door aardbevingen in Groningen ook intensief gewerkt aan inspectie, analyse en waar nodig versteviging van bestaande gebouwen. Freshheads ontwikkelde een oplossing om dit maatwerk te standaardiseren, het proces te versimpelen én te versnellen.

Doel

VIIA -een samenwerkingsverband tussen Royal HaskoningDHV en Visser & Smit Bouw- is in het leven geroepen om publieke gebouwen in het aardbevingsgebied veilig te maken door te inventariseren welke versterkingsmaatregelen nodig zijn. Een immense taak. Met de gangbare aanpak in de bouw en de beschikbare capaciteit aan ingenieurs in Nederland zou het minstens twintig jaar duren voordat Groningen aardbevingsbestendig is. De vraag aan Freshheads: Hoe kun je een kennisintensief proces als dit automatiseren, versnellen en voor verschillende doelgroepen inzichtelijk maken?

Resultaat

Voorheen werden meetgegevens van een pand handmatig in een rekenmodel ingevoerd. Met die uitkomsten kon een expert vaststellen welke maatregelen in aanmerking komen. Een arbeidsintensief traject waar veel vakkennis in zit, maar het herhaalt zich bij elk pand opnieuw.

In de door Freshheads ontwikkelde tool wordt op basis van inspectiegegevens een 3D model opgebouwd, waarmee ingenieurs een seismische analyse uitvoeren, vastgesteld welke bouwdelen versterkt moeten worden (wand, vloer, dak of fundering) en in welke mate deze versterkt moeten worden. Vervolgens worden de ruim 150 standaard maatregelen live gefilterd en wordt de juiste versterkingsmaatregel gekozen. De impact van de implementatie én de kosten per m² worden direct zichtbaar. Wanneer het volledige gebouw doorlopen is en overal de juiste versterkingsmaatregelen zijn toegekend wordt er een versterkingsplan gegenereerd vanuit het platform. Hiermee wordt het versterkingsadvies met de eigenaar of bewoner besproken. Daarna vormt dit advies de basis voor de uitvoerende partijen om aan de slag te gaan.

Inmiddels werken ruim 300 professionals in 20 organisaties met de nieuwe tool en dit aantal groeit nog. Waar we met de basis zijn begonnen, biedt de positieve ontvangst door de vele betrokkenen ons de mogelijkheid de tool uit te breiden. De esthetische impact voor niet-professionals zichtbaar maken, eerder in het proces al digitaliseren, zelflerende algoritmes ontwerpen waardoor repetitieve keuzes overgeslagen kunnen worden; we bouwen VIIA’s automatisering stapje voor stapje verder uit, zodat het sein ‘Groningen Veilig’ steeds dichterbij komt.

Overige informatie

Zie: www.freshheads.com/werk/viia voor meer uitleg en visuele ondersteuning.

Freshheads

Tilburg
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe