VraagApp

Omschrijving

Voor steeds meer mensen is de samenleving ingewikkeld. Bijvoorbeeld voor mensen met een lichte verstandelijke beperking, mensen met niet-aangeboren hersenletsel of laaggeletterden. Samen met Reframing Studio ontwikkelden we VraagApp; een app die mensen met een vraag koppelt aan flexibele vrijwilligers met een antwoord.

Doel

VraagApp komt voort uit een kwalitatief ontwerponderzoek dat is uitgevoerd door Reframing Studio en E-hulp, met als doel de zelfstandigheid van mensen met een cognitieve beperking in alledaagse activiteiten te vergroten.

‘Wat moet ik in hemelsnaam met deze brief? Hoe neem ik deel aan het openbaar vervoer? Of, hoe kook je aardappelen?’ Voor veel mensen is het dagelijks leven in onze maatschappij soms best ingewikkeld. En de complexiteit van de samenleving, zal in een wereld die in grote snelheid verandert, alleen nog maar toenemen. 


Het doel van VraagApp is om mensen snel antwoord te geven op hun alledaagse vragen. Hierbij kan de vragensteller op ieder moment anoniem een vraag stellen en wordt hij of zij gekoppeld aan een vrijwilliger die een vraag binnen zijn of haar interessegebied beantwoordt.

Resultaat

VraagApp helpt kwetsbare mensen om zich vrijer en onafhankelijker door onze maatschappij te bewegen, door het stellen van vragen laagdrempelig en ook leuk te maken. Daarnaast versterkt de app het gevoel van verbondenheid met anderen in de maatschappij, de ervaring dat je deel uitmaakt van een samenleving waar ook jij een plek hebt.

Het is nooit zo makkelijk geweest om een ander een handje te helpen. Flexibele vrijwilligers zijn vrijwilligers van de nieuwe orde: Het stelt je in staat om ondanks je chaotische en drukke bestaan mensen te helpen en zo een bijdrage te leveren.


Vragenstellers en vrijwilligers worden met een slim algoritme aan elkaar gekoppeld. Bij elke nieuwe vraag krijgen een aantal vrijwilligers tegelijk een seintje. Zo weten we zeker dat degene die de vraag oppakt ook tijd en zin heeft om te antwoorden. Vragensteller en vrijwilliger chatten vervolgens anoniem met elkaar. En als een gesprek beëindigd is, kan er onderling geen contact meer plaatsvinden.

Omdat VraagApp gericht is op een kwetsbare groep hebben we veel maatregelen genomen om het gebruik zo veilig mogelijk te maken. Er is bijvoorbeeld uitgebreide toezicht op alle gesprekken. Hiervoor bouwden we een dashboard die de moderators van team VraagApp in staat stelt om direct in te grijpen als dat nodig is. En ook in de app zelf zitten kleine slimmigheden die de veiligheid verhogen. Wat dacht je van een waarschuwing bij het maken van een print-screen of het delen van een (telefoon)nummer of e-mailadres? Safety first!

Overige informatie

Technisch gezien best een uitdaging! Naast het bouwen van de app moet je dan denken aan sms verificatie, een schaalbare server setup en implementatie van tools voor diepgaande gebruiksstatistieken. Ook maakten we een online omgeving voor zorgorganisaties en gemeenten waarmee VraagApp samenwerkt. Hierin regelen ze o.a. de uitgave van licenties aan hun cliënten. Zo komt VraagApp precies bij de juiste mensen terecht!

De Wortel van Drie

Delft
De Wortel van Drie
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe