ANWB Onderweg app

Omschrijving

Het mobiliteitslandschap verandert razendsnel en we zijn steeds meer op de weg te vinden. Dit brengt enerzijds veel voordelen met zich mee, maar zorgt anderzijds ook voor dagelijkse momenten van stress. M2mobi ontwikkelde de ANWB Onderweg app, jouw slimme bijrijder en de meest complete app voor mobiliteit in Nederland.

Doel

Het dashboard in de auto is niet alleen meer het domein van de autofabrikant, maar ook strijdtoneel geworden voor technologiebedrijven, pechhulpverleners en navigatieleveranciers. Reactief zijn is niet meer voldoende. Alleen door proactief en persoonlijk relevant te zijn kan de strijd om het dashboard gewonnen worden. Deze propositie sluit goed aan op de visie van ANWB waarin iedereen onbezorgd en met plezier moet kunnen reizen.

Data is een belangrijk spil in de visie van de ANWB en opent deuren naar diverse functionaliteiten. Denk hierbij aan gegevens als het woon- en werkadres van de gebruiker waarmee functionaliteiten als persoonlijke routeplanning en file alerts mogelijk worden. Deze grote hoeveelheid aan data zorgt voor nieuwe complexiteit bij het ontwikkelen van apps en brengt nieuwe technische uitdagingen met zich mee.

Een andere uitdaging voor de ANWB is de hoeveelheid aan verschillende apps die er door de jaren heen ontwikkeld zijn. Een gebruiker van ANWB apps mag verwachten dat deze er consistent uitzien en op dezelfde manier werken. Idealiter worden ingevulde gegevens gedeeld tussen de verschillende apps. Afgezien van de gebruikerservaring zit er ook overlap in functionaliteit tussen de ANWB apps. De uitdaging? Uniformiteit behouden en geen overbodige of dubbel werk doen.

Resultaat

De ANWB heeft een centrale API middleware laag ontwikkeld die de verschillende bestaande databronnen en APIs combineert en verrijkt. Hiermee is er een uniform interface waar alle front-ends (app en web) mee communiceren en data uitwisselen.

M2mobi heeft verschillende modules en componenten geïdentificeerd die tussen de mobiele ANWB apps gedeeld kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld een styleguide library waarin de ANWB huisstijl toegepast wordt. Een digitale huisstijl is continu in ontwikkeling en dus ook aan verandering onderhevig. Als het nodig is om een element te updaten, dan wordt dat in de centrale library gedaan. Dit zal vervolgens automatisch in alle apps die van de library gebruik maken ook aangepast worden.

Een ander belangrijke slag die geslagen wordt, zowel front-end als back-end, is het combineren van gebruikersaccounts. Voorheen was het vaak nodig om voor de verschillende diensten van de ANWB ook verschillende accounts te maken. Deze worden stapsgewijs in de back-end gecombineerd zodat het nog maar nodig is om één account te onthouden. Ook aan de front-end heeft dit voordelen. Zo maken de vernieuwde apps gebruik van een Single Sign On/Account component. Login, in de ene app en je bent automatisch ook in alle andere ANWB apps ingelogd.

Overige informatie

Door middel van de modulaire denkwijze hebben we samen met de ANWB een solide flexibele basis neergezet. Met deze basis kunnen we functionaliteiten uitbreiden en innoveren naar een proactieve en persoonlijk relevante dienstverlening.

De verschillende interne en externe teams beschikken over dezelfde (data)bronnen en werken volgens dezelfde styleguide. Het resultaat? Uniformiteit over alle functionaliteiten en apps. Daarnaast heeft deze ontwikkeling positief effect gehad op het uiteindelijke doel: de meest complete app voor mobiliteit ontwikkelen.

De ANWB Onderweg app is inmiddels meer dan 2 miljoen keer gedownload. Nog steeds zijn er dagelijks veel nieuwe downloads en stijgt het gebruik van de app. We zijn blij om de positieve gebruikersrecensies te lezen en geloven samen met de ANWB dan ook dat we in ons doel geslaagd zijn en blijven we zoeken naar nieuwe functionaliteiten die meer plezier in het reizen bieden.

M2Mobi

Amsterdam
M2Mobi
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe