Babbelboom

Omschrijving

De Efteling is een boomsoort rijker: de Babbelboom. In het Sprookjesbos vind je Babbelboom 'Kniezende Kniesoor'. Hij maakt persoonlijke, relevante en verrassende opmerkingen op basis van de actualiteit en de persoonlijke gegevens die de gast wil delen met de Efteling.

Doel

De Efteling wil haar gasten, jong en oud, blijven verwonderen. Ook in de toekomst. Innovatie en technologie dragen hieraan bij. Efteling grondlegger en ontwerper Anton Pieck zei ooit: 'Techniek faciliteert het verhaal'. Het 'E-nnovation Lab' van de Efteling organiseerde een 'concepttweedaagse met het thema 'Sprookjesbos van de toekomst'. Hieruit ontstond het idee voor de Babbelbomen: Bomen die de gasten al jaren vanuit de hoogte in de gaten houden. En die, wanneer de gasten huiswaarts gekeerd zijn, met elkaar babbelen over wat ze hebben gezien. De eerste hiervan is Kniezende Kniesoor: een oude mopperkont met een hart van hout. Voor de realisatie hiervan sloegen de ontwerpers en engineers van de Efteling de handen ineen met het Efteling app-team, bestaande uit medewerkers van de Efteling en We are you. De Babbelboom is geen attractie, maar een interactieve boom in het Sprookjesbos die jou persoonlijk aanspreekt, je feliciteert met je verjaardag en ook nog eens weet dat het een zonnige dag is vandaag en dat je hier vorig jaar ook al een keer bent langsgekomen. De Efteling wil hiermee met name haar volwassen gasten verwonderen.

Resultaat

Het resultaat is een interactieve boom in het Sprookjesbos van de Efteling die gasten persoonlijk aanspreekt en een babbeltje met hen maakt over bijvoorbeeld het weer van die dag. Dit kan door de combinatie van een levensecht bewegend masker dat om een echte boom heen zit en de Efteling-app. Met behulp van beacons en een geofence detecteert de Efteling-app het wanneer een gast in de buurt van de Babbelboom is. Indien de gast hiervoor toestemming gegeven heeft sturen we (enkel de benodigde) persoonlijke gegevens van de gast naar de PLC (programmable logic controller) van de Babbelboom. Deze wordt vervolgens doorgestuurd naar een tweede plc die het masker en de speakers waaruit de stem van de boom klinkt aanstuurt. De uitdaging zat hem niet alleen in de samenwerking tussen al deze componenten, maar vooral ook in de timing. Een nietsvermoedende passant dient precies op het juiste moment te worden aangesproken. Door de combinatie van beacons en een geofence hebben we dit voor elkaar gekregen. De Babbelboom plc krijgt via een API ook actuele weersinformatie toegestuurd, waardoor de Babbelbom weet of het een zonnige of regenachtige dag is. Vanaf de livegang op 8 oktober 2018 t/m februari 2019 zijn bijna 40.000 Efteling gasten aangesproken door Kniezende Kniesoor. Van deze aansprekingen werd ruim 25% getriggerd door de Efteling-app.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

We are you.

+ Voeg case toe