Below the Surface

Omschrijving

Twaalf jaar graven aan de Noord/Zuidlijn bracht een schat aan historische voorwerpen aan de oppervlakte, die een rijk beeld schetst van Amsterdam door de eeuwen heen. Het onzichtbare werd zichtbaar. Die magie wilden we met Below the Surface online opwekken.

Doel

De gemeente Amsterdam en de dienst Archeologie hebben tijdens de bouw van de Noord/Zuidlijn de ambitie uitgesproken om de honderdduizenden vondsten te presenteren. Niet alleen offline, maar ook online. En wel zodanig dat gebruikers zélf interactief aan de slag gaan met die content.

Startpunt was de presentatie in grote vitrines op metrostation Rokin. Het digitale platform kreeg de volgende doelstellingen mee:
● Doelgroepen proactief in verbinding stellen met de rijke stadsgeschiedenis.
● Doelgroepen verbinden met de vondsten en de verhalen erachter.
● De fysieke vitrine verbinden met een digitale verdieping.
● De digitale beleving toegankelijk maken met een absoluut minimum aan drempels (geen apps installeren, minimale uitleg, enzovoorts).

Het ontsluiten van de enorme dataset aan archeologische vondsten vroeg om zowel een robuuste infrastructuur als een transparante vormgeving. Niet alleen hebben we het mogelijk gemaakt om precies de juiste beelden op te leveren voor het device waarop een gebruiker de site bekijkt. We ontwikkelden ook de mogelijkheid om zelf nieuwe data te creëren in de vorm van persoonlijke vitrines. Thuis achter de PC, maar ook ter plekke op de roltrap van station Rokin, waar de fysieke vitrines een belangrijk aanknopingspunt vormen naar de website.

Op de site neemt een verticale tijdlijn de bezoeker mee langs eeuwenoude artefacten. De gebruiker kiest zelf door welke dwarsdoorsnede zij de vondsten en verhalen wilt ontdekken. Er is geen paginanavigatie, de vormgeving is zwart-wit, en er zijn subtiele iconen en mouse-overs gebruikt. Allemaal bedoeld om de aandacht te vestigen op de collectie, zonder dat die als een webshop overkomt.

Resultaat

De website is sinds de lancering door veel mensen bezocht die gemiddeld bijzonder lang op de site verbleven en veel engagement hadden met de content. Alhoewel er geen online KPI’s zijn opgesteld, is de doelstelling van het proactief ontsluiten van de vondsten en verhalen gehaald. De verwachtingen zijn daarbij ruimschoots overtroffen met het kwalitatief hoogwaardige bezoek:

- Unieke bezoekers: 467.000
- Gemiddelde sessieduur: 3:41
- Sessies per bezoek: 13,14
- Bouncepercentage: 17%
- Aantal aangemaakte vitrines: 2.596

Tegenwoordig bezoeken elke dag gemiddeld bijna 100 gebruikers de site. De vele reacties op de site zijn extreem positief, zoals deze tweets aantonen:

“This just won the internet. The best site I have seen in the last couple years.” @ghost_habanero

“I'm in love with this site that lets you scroll chronologically through a single finds site. No preamble, no weird widgets, no overdesigned bells n whistles, no intrusive branding. Contemplating my mortality has never been so soothing.” @sara_huws

“The most remarkable website - utterly addictive and equally incredible picture insight on a thousands lives and moments over time.” @DanielSnellAE

“Lost three hours scrolling through what I think is the coolest thing on the web right now.” @nickvanderlinde

Daarnaast was de media-aandacht enorm, vooral uit het buitenland. Internationale titels als The Guardian, Forbes, Wired, Gizmodo, Lonely Planet, Süddeutsche Zeitung en El País berichtten allemaal over de website. Als klap op de vuurpijl stond Below the Surface op de voorpagina van The New York Times: https://nytimes.com/2018/10/24/arts/amsterdam-trash.html

Overige informatie

De content van Below the Surface is uniek van aard vanwege de moeite en de lange periode die inherent zijn geweest aan het verzamelen ervan, en het wetenschappelijk categoriseren, beschrijven, fotograferen en digitaliseren.

Op de site worden 20.000 vondsten getoond inclusief foto’s, beschrijvingen, typologieën, enzovoorts. Speciaal voor experts bouwden we fijnmazige zoekmogelijkheden om informatie te vinden die meer wetenschappelijk van aard is. Daarnaast zijn de objecten ook te bekijken in vitrines van metrostation Rokin en in de fotocatalogus Spul, door Stiftung Buchkunst uitgeroepen tot mooiste boek ter wereld. De complete dataset plus de gebruikte archeologische datavelden zijn bovendien te downloaden ten behoeve van wetenschappelijke analyse.

Met verschillende niveaus bieden we gebruikers ingangen, van consumptie tot interactie:
a) Eindeloos scrollen door de tijdlijn à la Instagram.
b) Hi-res foto’s van de fysieke vitrines voor meer informatie over de tentoongestelde objecten.
c) Een online tour langs enkele vondsten uit de vitrines.
d) Geavanceerde zoekmogelijkheden vooral bedoeld voor kenners, wetenschappers en studenten.
e) Een persoonlijke vitrine maken van gekozen vondsten.

Voor de website schreef archeoloog Jerzy Gawronski een wetenschappelijk artikel over de opgravingen. Ook werden de werkzaamheden van zijn team vastgelegd in de documentaire Amstel. Spiegel van de stad.

Alhoewel er veel gevraagd is van de Amsterdammers tijdens de bouwperiode van de Noord/Zuidlijn, is het met Below the Surface gelukt iets terug te geven aan de stad en haar inwoners: de magie van een kijkje in het dagelijks leven van eeuwen terug.

“Every so often, the internet does something great.” @joshbearman

Fabrique

Amsterdam
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe