De Kijkwijzer: Kunst met een digitale K

Omschrijving

Kunst- en cultuur belangrijk? Jazeker. Saai en ingewikkeld? Welnee! De Kijkwijzer - een lesmethode voor het vak Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) van educatief project- en adviesbureau Kunst Uit Het Vuistje - maakt kunst en cultuur weer aantrekkelijk voor jongeren.

Doel

De Kijkwijzer is een lesmethode, waarmee leerlingen ter plekke opdrachten over exposities, voorstellingen en concerten maken. Een bewezen en veel gebruikte lesmethode. Cultuuronderwijs is desondanks vaak 'een heel gedoe'. Leerlingen moeten vaak lange verslagen schrijven, docenten hebben weinig grip op wat leerlingen echt leren en culturele instellingen vinden het lastig om hun activiteiten aan te passen aan jongeren.

De Kijkwijzer werd voorheen op papier aangeboden. De Kijkwijzer sloot hierdoor niet meer aan op de belevingswereld van de jongeren. De betrokken culturele instellingen hadden bovendien totaal geen inzicht in de cultuurbeleving van de leerlingen. Kunst Uit Het Vuistje stelde daarom aan ons de vraag: Hoe kunnen we de Kunstwijzer vertalen naar een aantrekkelijke, vernieuwende en inzichtelijke digitale lesmethode?

Resultaat

Door veel gesprekken te voeren met leerlingen, docenten en culturele instellingen, heeft Betawerk de specifieke behoeften van de eindgebruikers in kaart weten te brengen. Hierdoor is de vernieuwde Kijkwijzer een digitale tool op maat geworden.

Het gebruik van verrassende foto's, video's en geluidsfragmenten, maakt Kijkwijzer aantrekkelijk voor jongeren. Bovendien is de Kijkwijzer te gebruiken op iedere smartphone, tablet en laptop. De leerling doorloopt een eigen pad door de Kijkwijzer, omdat de vragen zijn aangepast aan diens kennislevel en interesses. Hierdoor ervaart een leerling het culturele aanbod op zijn/haar persoonlijke manier.

Docenten hebben een eigen portal waar ze de ingevulde opdrachten van de leerlingen kunnen zien. Dit maakt voor hen het beoordelen en bijsturen van de lesstof een stuk gemakkelijker. Culturele instellingen krijgen via de Kijkwijzer eveneens toegang tot de resultaten van de opdrachten. Hierdoor weten de instellingen nu heel goed hoe jongeren de bezochte exposities, voorstellingen en concerten ervaren. Dit is waardevolle informatie die hen helpt in het samenstellen van een aantrekkelijk programma.

Overige informatie

De nieuwe Kijkwijzer versterkt de relatie tussen Kunst Uit Het Vuistje en culturele instellingen en docenten. Omdat de instellingen en docenten inzicht krijgen in de cultuurbeleving van de jongeren, creëert Kunst Uit Het Vuistje meerwaarde voor zowel de Kijkwijzer, als innovatieve tool, als voor zichzelf, als educatief project- en adviesbureau.

Bart Plantinga (Kunst Uit Het Vuistje): “De nieuwe Kijkwijzer geeft docenten en culturele instellingen veel meer inzicht in hoe de leerlingen culturele activiteiten ervaren. Hier kunnen de instellingen vervolgens op inspelen, door hun educatieve diensten te verbeteren. Hierdoor is het voor hen makkelijker om jongeren aan zich te binden. De leerlingen zijn immers hun toekomstige klanten.”

Betawerk

Heerlen
Betawerk
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.

Disciplines

Tags

+ Voeg case toe