De spraakassistent van Albert Heijn

Omschrijving

De spraakassistent van Albert Heijn in de Nederlandse Google Assistant en Google Home helpt je bij je boodschappenlijst en zoekt in de Bonus en Persoonlijke Bonus. Daarnaast zoekt hij recepten en helpt je deze stap voor stap te koken. Ook weet hij precies hoe laat je boodschappen worden bezorgd.

Doel

Albert Heijn ziet kansen in voice. Daarom wilde we, naast onze app en website, ook 'conversational' toevoegen aan ons ecosysteem. Ons doel was om een eigen agent te hebben toen Google afgelopen juli de Google Assistant en in oktober de Nederlandse Google Home introduceerde.

Resultaat

De ontdekkingstocht startte eigenlijk al in augustus 2017. Op dat moment waren er nog geen Nederlandstalige assistant platforms. Daarom hebben we zelf een hard- en software prototype van een Nederlandstalige assistent gebouwd. In december 2017 hebben we dat prototype getest onder een grote groep klanten. De feedback was heel positief.

Het resultaat was uiteindelijk de spraakassistent van Albert Heijn. In juli 2018 werd dan ook een eerste eigen assistant voor het Nederlandse Google Assistant-platform gelanceerd. Deze is daarna verder geoptimaliseerd voor voice-only gebruik op de Google Home smart speakers.

De spraakassistant van Albert Heijn is op te roepen met 'Praat met Albert Heijn' op Google Assistant en Google Home. En de app geeft zelf uitleg als je vraagt 'Wat kun je allemaal?'. Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=DHGdMTIh__4

Inmiddels is Praat met Albert Heijn een ontzettend veel gebruikte action op de Google Home, iets waar we ontzettend trots op zijn. We blijven continu leren van onze gebruikers. Zo kwam bijvoorbeeld naar voren dat de assistent van Albert Heijn vaak wordt gevraagd naar het weer. De gebruiker denkt het aan Google te vragen, maar vraagt het aan AH. Eerst gaven we de zogenaamde fallback melding – ‘sorry, ik begrijp je niet’. Nu antwoordt de assistent ‘Nou, als je het mij vraagt, is het prima weer voor hutspot. Lijkt je dat wat?’ en dan verwijzen we naar het Allerhande-recept uit de editie van deze maand. Dan hebben gebruikers ondanks dat ze verkeerd zitten, toch een leuk antwoord.

+ Voeg case toe