Drive van LeasePlan

Omschrijving

Technologie verandert de betekenis van autorijden. Dat is een gegeven waar we bij M2mobi ook warm voor lopen. Samen met LeasePlan Nederland zijn we een open traject ingegaan waarbij we antwoord zochten op de vraag hoe we een mobile experience kunnen ontwikkelen voor alle autorijders in Nederland.

Doel

Tijdens de start van het project lagen nog alle opties open. Workshops, brainstormsessies en een uitgebreide ‘discovery fase’ moesten het antwoord bieden op de vraag hoe we door middel van een mobile app de tijd in de auto voor de bestuurder leuker en nuttiger kunnen maken - en tegelijkertijd toch veilig. We werkten een zestal concepten uit, van idee generatie tot diepte-interviews met eindgebruikers. Hieruit bleek al snel dat het om een voice-first app zou gaan: een op stem gebaseerde interactie tussen de gebruiker en zijn device. LeasePlan Nederland wil het handsfree rijden immers stimuleren.

Voice controlled apps lijken bezig te zijn met een opmars. Steeds meer bedrijven kiezen voor een integratie van hun apps met een van de bekende voice assistants als Google Assistant, Siri en Alexa. Hierbij zie je nog vaak dat voice als additionele feature wordt ingebouwd in de app. Echter gaat het in het geval van LeasePlan Nederland om een volledige op stem gebaseerde app. De vraag hier is dan ook of voice de mobiele of touch-ervaring volledig kan overnemen?

Daarnaast is de integratie van voice niet altijd even gemakkelijk en is deze erg afhankelijk van diverse factoren. Zo heeft de omgeving van een gebruiker enorm veel invloed op de spraakherkenning van de app. Hoe zorgen we dat een omgeving met veel ruis - zoals tijdens het autorijden - niet afdoet aan de gebruikerservaring? Je wil immers niet dat een gebruiker zich meerdere malen moet herhalen.

Resultaat

Samen met LeasePlan Nederland ontwikkelden we een quiz-game. Volledig op voice gebaseerd en daarmee easy-to-use tijdens het autorijden. Gebruikers kunnen door vragen juist te beantwoorden verder komen in het spel.

Om te zorgen voor een optimaal werkende voice-interactie, hebben we veel getest. Door te werken met diverse grote testgroepen waren we in staat alle mogelijke problemen in kaart te brengen.

Een van de uitgangspunten tijdens de ontwikkeling was het stimuleren van handsfree rijden. Om die reden is er gekozen voor een single-page app, waarbij gebruikers niet van pagina naar pagina hoeven te klikken. Als gebruikers de app openen, hoeven zij enkel op ‘Start’ te klikken om de app in ‘quiz-modus’ te brengen. Een modus met weinig visuele afleiding, zodat gebruikers zich kunnen focussen op de weg. Is het even druk op de weg? Dan kan de vraag gewoon worden genegeerd en op een later moment alsnog worden beantwoord.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

Overige informatie

Een veilige mobile experience voor alle autorijders in Nederland. Een interactieve app die het handsfree rijden stimuleert: de veiligste manier om slimmer op je werk te komen.

Met de app ontstaat er een frequente interactie tussen autorijders en LeasePlan Nederland. We hopen dat heel autorijdend Nederland zoveel mogelijk vragen beantwoord en daarmee zoveel mogelijk minuten handsfree rijdt.

M2Mobi

Amsterdam
M2Mobi
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe