Prorail & NS | Dynamische instapinformatie op het perron

Omschrijving

Dynamische instapinformatie op het perron is een service-innovatieontwerp bestaande uit een 350 meter lang LED-display dat net onder de overkapping op het perron wordt geplaatst. En waarop actuele informatie precies op de juiste plek wordt aangeboden aan passagiers.

Doel

Spitsuur op het station: waar zal de trein stoppen? Waar stap ik in voor de 1e en 2e klas? En waar kan ik een vrije zitplaats vinden?

In een tijd waarin het aantal reizigers toeneemt en daarmee ook het aantal inkomende en uitgaande treinen, neemt de druk bij de reizigers op het platform ook toe. ProRail en NS werkten daarom samen met Edenspiekermann om het in- en uitstapproces te verbeteren om de treinreis comfortabeler, sneller en veiliger te laten verlopen.

Resultaat

Een uitgebreid onderzoeks-, co-creatie en ideevormingsproces leverde een bijzonder en innovatief resultaat op: een 350 meter lange LED-strip boven de perrons toont reizigers alle informatie die ze nodig hebben om zich bijtijds en zonder stress voor te bereiden op de volgende trein. Een 3 maanden durende pilot op station Den Bosch was zeer succesvol: reizigers op het betreffende traject gaven NS een significant hogere waardering aan het eind van de proefperiode dan ervoor. Mogelijkheden om het concept landelijk te gebruiken worden momenteel onderzocht.

Deze oplossing is het resultaat van een intensief co-creatieproces waarbij Edenspiekermann, STBY, NS Reizigers en ProRail, inclusief reizigers, nauw hebben samengewerkt en elkaar hebben aangevuld vanuit hun eigen expertise en rol. Het toont daarmee aan dat het essentieel is om samen te werken om complexe uitdagingen in onze huidige maatschappij succesvol aan te gaan. En dat een Lean en Agile aanpak niet alleen toepasbaar is voor tech start-ups, maar ook binnen de context van complexe processen en gevestigde partijen succesvol kan worden toegepast.

Als concept zit de schoonheid en kracht vooral in de vanzelfsprekendheid. De oplossing is zo simpel en voor de hand liggend, dat je je - net als bij andere grensverleggende innovaties - afvraagt waarom het er nog niet was. Het ontwerp hanteert een krachtige grafische vormgeving die in één oogopslag te lezen is, wat cruciaal is in de hectiek op het station. Het oogt als een natuurlijk verlengstuk van de trein zodra deze het station binnengereden is.

Overige informatie

NS Reizigers en ProRail zetten met dit concept een stap richting een nieuw tijdperk waarin gedrag van passagiers en materieel kan worden gevolgd. Zo kunnen zij snel anticiperen op mogelijke kansen en knelpunten. Het concept koppelt de informatie in de trein aan de passagier op het perron en overstijgt de beperkingen van een specifieke plaats: het verbindt tijd en ruimte.

Edenspiekermann

Amsterdam
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe