Een duurzame oplossing voor vraag & aanbod in de binnenvaart

Omschrijving

De binnenvaart faciliteert een aanzienlijk deel van de transportsector in Nederland. Verladers en schippers verzorgen samen de distributie van grondstoffen. De organisatie van zo’n verschepingsklus was voorheen tijdrovend (via een tussenpersoon) en niet-duurzaam (veel leegvaart). Daarom ontwikkelde SWIS een webapplicatie die vraag en aanbod samenbrengt. Het gevolg? Tijds- en milieuwinst

Doel

De oprichter van 4shipping - Jan Snoeij - is een schipperszoon. Zijn ervaring is dat er binnen de branche nog weinig gebruik wordt gemaakt van innovatieve websystemen die schippers en verladers het leven makkelijker maken. Met een toekomstgerichte visie en een idee klopte Jan bij ons aan.

In de oude situatie waren schippers en verladers veel tijd kwijt aan het regelen van een verschepingsklus. Dit ging altijd telefonisch en via een tussenpersoon. Jan vond dat dit effectiever kon én professioneler: door middel van een webapplicatie. Hij vertelt ons: “Ons doel met 4shipping is eigenlijk om het organiseren van transport kinderspel te maken, makkelijk voor de schipper én voor de verlader”.

Naast tijdswinst is er nog een belangrijk winstpunt: duurzaamheid. Veel schepen varen namelijk vol richting hun bestemming, maar leeg terug of andersom. Dit terwijl er bijna altijd mogelijkheden zijn om vol heen en vol terug te varen.

Resultaat

4shipping en SWIS hebben gekozen voor een webapplicatie op basis van Laravel. De webapplicatie is te gebruiken in de browser van je smartphone of tablet en is zo voor iedereen toegankelijk.

Vind snel schippers of vrachten
De webapp biedt de mogelijkheid om verladers te laten tonen welke lading ze willen verschepen, waar naartoe en wanneer. Schippers zien de aangeboden transporten en doen een bod op een vracht. Zo komen vraag en aanbod snel bij elkaar. Als schipper of verlader zie je overzichtelijk welke transporten je allemaal hebt lopen. Alle communicatie loopt via de webapp.

GEO-based
Het hart van de webapp is de kaart. Hierop kunnen schippers het relevante vrachtaanbod (afgestemd op het schip) bekijken. Zo kan de schipper - al voordat de huidige vracht bezorgd is -de volgende vracht op basis van locatie uitzoeken. Verladers zien welke schepen in de buurt zijn of komen die geschikt zijn voor het transporteren van de vracht.

Optimaal inzicht
De webapp biedt de mogelijkheid voor een schipper om de ideale route voor de vaart te plannen. Hierbij wordt rekening gehouden met de eigenschappen van het schip wat de schipper vaart. Ook bevat de webapp veel relevante data voor schippers zoals: locaties van bruggen, sluizen, havens, etc. Per locatie is bekend wat de openingstijden en faciliteiten zijn, zoals laadpalen of dumpstations.

Toegankelijk en realtime
De webapp draait in de browser en is zo voor iedereen toegankelijk. We hebben realtime inzichtelijk welke schepen en ladingen beschikbaar zijn.

Overige informatie

Het resultaat:

- Er zijn ruim 1200 bevrachters en schippers aangesloten op het platform
- Er is ruim 3.000.000 ton (!) aan vracht via het platform vervoerd
- Dit enorme getal is over ongeveer 5000 vaarten verdeeld

Maar nog veel belangrijker:

- Als dit transport via de vrachtwagen was vervoerd kom je naar schatting op 29.175 ton aan CO2 uitstoot. Via de binnenvaart is dit 16.749 ton. Dat een besparing van 12.426 ton aan CO2 oftewel ruim 40%!

+ Voeg case toe