De Wijnbeurs:een persoonlijke dialoog in een digitale wereld

Omschrijving

De Wijnbeurs levert al sinds 1976 betaalbare kwaliteitswijnen bij wijnliefhebbers
aan huis. Aanvankelijk via post en telefoon naar aanleiding van DM-printacties; sinds 2007 ook online. Sinds twee jaar richt de Wijnbeurs zich op optimale dienstverlening en strategische campagnes door meer en beter te segmenteren en personaliseren samen met Shopping Minds.

Doel

Van al verkopen vindt 40 tot 50% online plaats. Veel aankopen gaan via bestelformulieren en de telefonische verkoopafdeling, maar de mogelijkheden om meer conversie op de website te realiseren, zijn talrijk. Meer en beter segmenteren én personaliseren stelt De Wijnbeurs in staat om vaste klanten en bezoekers op de juiste manier te verleiden met passende content. Om hier op strategische wijze invulling aan te geven, werkt De Wijnbeurs sinds twee jaar samen met Shopping Minds met het ontwikkelen van relevante campagnes gebaseerd op de huisstijl van De Wijnbeurs.

Er staan twee activiteiten centraal bij online campagnemanagement: enerzijds het commercieel optimaliseren van lopende campagnes op basis van bezoekersgedrag en anderzijds meer kennis opbouwen over dit gedrag om nieuwe campagnes met een grote relevantie te starten: zowel in de website, in gepersonaliseerde emails en in contactmomenten via het call-center.

In de praktijk betekent het dat premiumleden na het automatisch inloggen op de website direct de juiste wijnen te zien krijgt. ‘Gewone’ leden zien deze wijnen ook via een lay-over op de webpagina, maar kunnen er niet bij. "Het is mens eigen dat hij wil hebben wat niet mag en deze eenvoudige oplossing triggert die leden dus om hun lidmaatschap uit te breiden naar premium", licht Karin Castenmiller toe. Verder is de Wijnbeurs samen met Shopping Minds continue bezig met optimaal aansluiten op de customer journey, zoals de ontwikkeling van een wijnvinder, een wijnatlas en een overzicht met wijnsuggesties op basis van zijn/haar smaak.

Resultaat

Meer en beter segmenteren en personaliseren resulteert in stijgende conversiecijfers: in het eerste jaar op bepaalde meetmomenten al 10 tot 20%. Met het continue verbeteren van het personaliseren van het aanbod en recommendations op de site, en de introductie van gepersonaliseerde email (via Copernica) liep de conversiestijging in 2016 zelfs op tot 20-30%.

De Wijnbeurs gaat voor een duurzame relatie met al hun klanten. Dat doen ze door duidelijk te maken dat klanten gewaardeerd worden. Dat kan heel eenvoudig: een gelegenheidsbericht zoals een verjaardagsfelicitatie – die in print sturen of als e-mailbericht verzonden wordt. De Wijnbeurs levert goede service en mooie producten maar dat doen er meer. De Wijnbeurs streeft ernaar een duurzame klantrelatie op te bouwen waarbij wij worden beschouwd als de wijnwinkel om de hoek. Een vaste leverancier die op de hoogte is van persoonlijke voorkeuren, meedenkt en informeert. Daarin zit de meerwaarde en die wordt alleen maar groter door de nieuwe onlinestrategie van de Wijnbeurs.

Deze samenwerking en de inzet van de diverse proposities van Shopping Minds zorgen voor een substantiële bijdrage aan de e-commerce omzet van De Wijnbeurs.

Overige informatie

Ook zijn de Wijnbeurs en Shopping Minds volop bezig met een dashboard dat het online-gedrag van (potentiële) klanten in kaart brengt: onder meer informatie over het aantal bezoeken, wat er in de winkelmand is geplaatst en welke wijnen zijn bekeken. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om campagnes nog beter aan te laten sluiten op de wensen van de klant. Dat gebeurt overigens niet alleen in de webshop en voor gepersonaliseerde email, maar de online vergaarde data wordt ook offline ingezet. Zo worden klanten gebeld met een wijnaanbod dat aansluit op hun surfgedrag.


De Google Analytics add-on van Shopping Minds maakt de data ‘slim’; het wordt SMart Data. Dit is de basis voor SMart Profiling, oftewel inzicht in het gedrag van de websitebezoekers en de opbouw van persoonlijke profielen. Deze profielen worden real time uitgebreid en verrijkt met specifieke en relevante gegevens, zoals e-mailadres en social media accounts en surf- en oriëntatiegedrag.

De gegevens worden bij SMart Retargeting gebruikt om consumenten met een hoge aankoopintentie te verleiden om terug te keren naar de website. Ook de nieuwsbrief is een essentieel instrument om herhaalbezoek te genereren. Op basis van het oriëntatie- en aankoopgedrag en het vakantieprofiel kun je de nieuwsbrief eenvoudig personaliseren met SMart E-mail.

Deze oplossing, het Data Driven Conversion Platform (DDCP) is zelf door Shopping Minds ontwikkeld en maakt intelligente data direct inzetbaar in de diverse (digitale) kanalen en zorgt voor een substantiële (online) omzetgroei van 5-25% binnen 3 tot 6 maanden.

Shopping Minds BV

Utrecht
Shopping Minds BV
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe