Eerste digitale kraamdossier in Nederland

Omschrijving

Ontwikkeling van het eerste volledig digitale geboortezorgdossier in Nederland in opdracht van kraamzorgaanbieder Geboortezorg EigenWijs.

Doel

Het zo effectief en efficiënt mogelijk registreren van gegevens in geboortezorgdossiers waarmee tijdswinst wordt gecreëerd en de kwaliteit van geboortezorg wordt verhoogd, dat is de doelstelling van Geboortezorg EigenWijs. Als nieuwe speler betreedt Geboortezorg EigenWijs de kraamzorgmarkt jong, fris en innovatief. Een logisch gevolg van deze insteek is om ook de bedrijfsprocessen zo in te richten, waarbij digitaal registreren niet kan ontbreken. Door de afwezigheid van bestaande digitale oplossingen specifiek voor de kraamzorg, is XSARUS gevraagd een oplossing op maat te leveren.

De uitgangspunten die hierbij onder andere door Geboortezorg EigenWijs genoemd zijn:
- Ontwikkel een oplossing die het volledige werkproces van het kraambureau digitaliseert
- Maak de informatie in het dossier beschikbaar voor verschillende gebruikers, waarmee de zorgverlening volledig transparant is
- Zorg voor een beveiligde omgeving in verband met privacywetgeving en houd de uitgangspunten van NEN 7510 aan (informatiebeveiliging in de zorg)
- Zorg voor een eenvoudige mogelijkheid voor overdracht naar de jeugdgezondheidszorg
- Maak de oplossing eenvoudig en begrijpelijk voor alle gebruikers

Resultaat

XSARUS ontwikkelde in nauwe samenwerking met Geboortezorg EigenWijs een webapplicatie die het kraamdossier volledig digitaliseert. De inhoud is tot in detail afgestemd met Geboortezorg EigenWijs, haar managers, medewerkers en kraamvrouwen. Dankzij deze werkwijze is alle aanwezige geboorte- en kraamzorgvakkennis geïntegreerd in één applicatie.

Direct vanaf de kraamzorgaanvraag wordt de applicatie gebruikt. Basisgegevens, gemaakte afspraken en eventuele specifieke achtergrondinformatie over de moeder en het gezin worden hierin geregistreerd.

Bij de ontwikkeling is rekening gehouden met de steeds grotere vraag naar transparantie in de zorg. Niet alleen de kraamorganisatie zelf kan gegevens inzien, ook de kraamvrouw krijgt direct toegang via persoonlijke inloggegevens. Daarnaast krijgt de kraamspecialist die betrokken is bij de zorg aan de moeder en/of baby in die bepaalde periode toegang tot het dossier. De kraamspecialist kan direct tijdens het verlenen van kraamzorg alle gegevens zoals temperatuur en gewicht van de baby registreren. Dit voorkomt het invullen van papieren formulieren aan de keukentafel die vervolgens op de computer uitgewerkt moeten worden. Realtime inzicht geeft de juiste gebruiker een duidelijk overzicht van de metingen en gemaakte afspraken. Duidelijke grafieken die de applicatie genereert maken analyseren eenvoudig. Tijdbesparend (schatting tot gemiddeld 4 uur per kraam) en kwaliteit verhogend (foutmarge gereduceerd); een helder inzicht.

Highlights:
- Drie beveiligde gebruikersrollen: backoffice, kraamspecialist en kraamvrouw
- Realtime inzicht in dossiers
- Verloop in de metingen direct inzichtelijk
- Geoptimaliseerd voor tablet, ook te benaderen vanaf andere devices
- Eenvoudige, duidelijke interface
- Koppeling met facturatie/uren systeem
- Kraamvrouw kan eigen notities en metingen toevoegen

Overige informatie

Geboortezorg EigenWijs is een zorgaanbieder die kraamzorg levert aan aanstaande moeders en het gezin in de regio Gooi en Vechtstreek, Amersfoort en Utrecht en omgeving. Met een nadrukkelijke focus op specialistische kraamzorg onderscheiden de kraamspecialisten van Geboortezorg EigenWijs zich door met de juiste kennis en vaardigheden hun klanten zo goed mogelijk te begeleiden. Het team van enthousiaste kraamspecialisten werkt samen met diverse professionele partners zodat de gewenste en benodigde kraamzorg prettig en zorgvuldig verloopt.

Andere kraamzorgaanbieders kijken met interesse naar de applicatie die Geboortezorg EigenWijs in gebruik heeft genomen. Daarom wordt de applicatie sinds kort onder de naam Geboortezorg Digitaal vermarkt. Een demo van het digitale geboortezorgdossier is te bekijken op de website van Geboortezorg Digitaal: www.geboortezorg-digitaal.nl.

XSARUS

Middelharnis
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe