EO - Ik mis je

Omschrijving

Op https://ikmisje.eo.nl kan iedereen terecht die een naaste is verloren. De website helpt met rouwverwerking en biedt troost. Ik mis je is een online plek om je gevoelens ruimte te geven door herinneringen op te slaan en te delen, anderen te ontmoeten en steun te vinden bij een verlies.

Doel

Je naasten verliezen is van alle tijden, iedereen zal in zijn of haar leven met rouw te maken krijgen. Hoe je ermee omgaat als jij - of mensen in je omgeving - een geliefde hebben verloren, is erg persoonlijk. Het een plek geven van je gevoelens en vinden van troost is belangrijk en lijkt vanzelfsprekend. Maar hoe vind en geef je troost?

Niet iedereen kan deze vraag makkelijk beantwoorden, en al helemaal niet als je ineens met een dergelijk verdriet geconfronteerd wordt. Het doel van de ‘Ik Mis Je’ website is mensen te helpen die in een rouwproces zitten of op een andere manier met dit proces te maken hebben.

“Hoe kunnen we mensen helpen online te rouwen?”

Om die vraag te beantwoorden hebben we samen met de EO en onze designpartner Valkenberg & Janssen gekeken naar hoe mensen nu rouwen, zowel online als offline - en waar ze tegenaan lopen. Naast de grote kennis die de EO over dit onderwerp en de verschillende doelgroepen heeft, hebben we gekeken naar wat er online voor informatie te vinden is, welke services er reeds zijn en hoe deze gebruikt worden. Daarnaast hebben we de behoeften van de verschillende doelgroepen verder onderzocht om zo tot een paar pijlers (functionaliteiten) te komen die we in het ‘Ik Mis Je’ concept hebben verwerkt.

Resultaat

Na afronding van de visie en de eerste UX/UI designs, werd de portal gemaakt en vervolgens werd deze via het agile principe in enkele releases doorontwikkeld. Nog steeds worden de verschillende functionaliteiten verfijnd en uitgebouwd. Het target voor eind 2016 was 100 monumenten live (= gehaald); het target voor eind 2017 is 100.000 bezoekers per maand (eerste 6 maanden na release = gemiddeld 60.000 bezoekers per maand).

De portal bestaat uit de volgende hoofdonderdelen:

- Monumenten
Op de website kunnen mensen een monument aanmaken om dierbaren te gedenken. Men kan foto’s, video’s, gedichten, een verhaal of de levensloop van een dierbare plaatsen. Mensen die een monument bezoeken kunnen deze aanvullen met eigen herinneringen, of een kaarsje aansteken om de verloren naaste te gedenken.

- Kaarsen
Men kan dierbaren ook gedenken door (los van het monument) een kaarsje aan te steken voor de overleden persoon.

- Artikelen
Men kan ook troost vinden aan de hand van de artikelen. Naast algemene artikelen kan men filteren op thema’s als ‘ik mis mijn kind’ of ‘ik mis mijn oma/opa’. Men kan hierop reageren en met elkaar doorpraten over verschillende onderwerpen.

- Ontmoeten van gelijkgestemden
Los van ‘openbaar contact’ via reacties kan men ook één op één met elkaar in contact komen via een afgesloten chatfunctie om zo verdriet bespreken met gelijkgestemden.

- Televisie
De portal heeft ook een plek waar alle uitzendingen en bijzondere fragmenten van het gelijknamige televisieprogramma teruggevonden kunnen worden. In dit programma wordt er op begraafplaatsen gesproken met mensen die te maken hebben gehad met verlies, en hoe zij troost vinden.

Overige informatie

Qikker Online

Amsterdam
Qikker Online
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe