Future cities - web documentaire

Omschrijving

Future Cities neemt je mee naar het hart van de nieuwe generatie wereldsteden, naar de verhalen en de mensen achter de statistieken van urbanisatie en groei.
Door het gebruik van video, foto's, tekst en audio creëren we een totaalervaring; de kijker beleeft de stad alsof hij er zelf is.

Doel

Met dit project beogen we een tijdsdocument te maken van steden in verandering en hoe mensen zich daarin bewegen. Door het leven in deze vijf steden in beeld te brengen en vast te leggen willen we de kennis, inspiratie en energie uit opkomende steden overbrengen. Door verhalen te maken over ambitie, vooruitgang en steden en mensen die tegen de stroom inzwemmen, willen we de beeldvorming over opkomende steden aanscherpen. We kiezen er bewust voor niet te focussen op de negatieve consequenties van urbanisatie. We zijn ons bewust van de uitdagingen waar opkomende steden voor staan, maar om mensen te raken is het, naar onze mening, onvoldoende om alleen aandacht te vragen voor problemen. Beide kanten van het verhaal zijn waar - wij kiezen er alleen voor om het verhaal naar buiten te brengen dat zelden wordt verteld en vaak wordt vergeten.

Future Cities is een ongoing project: de steden worden na elkaar gelanceerd. Het eerste deel werd in juli 2015 gelanceerd in de Volkskrant; offline met een grote reportage over Kinshasa en online met het eerste deel van de web documentaire. In 2016 zijn Lima en Yangon toegevoegd, in 2017 volgen Medellín en Addis Ababa.

Deze benadering brengt verre werelden dichtbij en benadrukt de overeenkomsten in plaats van de verschillen. Door foto’s, bewegend beeld, audio, video en tekst te mixen tot een totaalervaring maken we het herkenbaar en invoelbaar voor een groot publiek.

Resultaat

Om de impact van het project te vergroten en een divers publiek te bereiken, hebben we gekozen voor een transmediale aanpak. We maken content en gebruiken media en laten die zien via verschillende kanalen en platforms. Over elke stad verschijnt een reportage in de Volkskrant (5 pagina's) en er wordt een event georganiseerd in Pakhuis de Zwijger (200-250 bezoekers). Op uitnodiging van de Verenigde Naties heeft Future Cities een multimediale belevingsexpositie ontwikkeld die is getoond tijdens Habitat3, de internationale conferentie over huisvesting en duurzame stedelijke ontwikkeling in Quito, Ecuador. De expositie gaf de deelnemers aan de conferentie de gelegenheid kennis te maken met stedelingen uit Kinshasa, Lima en Yangon – steden die model staan voor de opkomende steden waar tijdens de conferentie beleid voor werd gemaakt. In 10 dagen hebben 24.800 bezoekers de expositie bezocht.

Er zijn verhalen verschenen van Future Cities in Le Monde, El Pais, Citiscope, die Welt en Elsevier Juist. In 2017 heeft het project een World Press Photo Award voor Digital Storytelling gekregen (3e prijs innovative storytelling): https://www.worldpressphoto.org/collection/mm/2017
Om een mondiaal publiek te bereiken is de website van Future Cities in 3 talen: Nederlands, Engels en Spaans.

Overige informatie

De eerste versie van de website (2015) is ontwikkeld in co-productie met de Volkskrant, maar om een webdocumentaire te maken met voldoende diepgang, verfijning en de optie van meertaligheid is ervoor gekozen om een nieuwe stand-alone versie (2016) te maken met een eigen url, weliswaar met de Volkskrant als mediapartner.

Future Cities is een initiatief van fotograaf Yvonne Brandwijk en journalist Stephanie Bakker. Zij hebben beide een achtergrond in de traditionele media (kranten en magazines) en Future Cities is een manier geweest om zich te bekwamen in nieuwe manieren van storytelling. Een multimedia project vereist echter nauwe samenwerking van mensen met diverse disciplines - een nieuwe ontwikkeling in de media. Het project is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen grafisch designers, webdevelopers, editors, sound engineers, interactive designers en vertalers.

310k

Amsterdam
310k
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe