GVB kaartverkoopautomaten

Omschrijving

Samen met het GVB ontwierp Fabrique gebruiksvriendelijkere automaten. De huidige kaartautomaten van het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. We kregen de vraag om een nieuwe automaat te ontwerpen. Het is de eerste keer dat het GVB een ontwerpbureau inschakelt voor deze opdracht.

Doel

Het hoofddoel: snellere doorstroming. Zelfs toeristen hoeven straks de tram niet meer te missen als ze nog een kaartje moeten kopen.

Resultaat

We observeerden en analyseerden eerst het gebruik van de huidige automaten. Die zijn vooral van binnen naar buiten bedacht: de techniek bepaalt het gebruik. De aanwijzingen zijn niet erg publieksvriendelijk en de hardware is onlogisch geplaatst.

We werkten aan een heldere gebruikersflow voor alle doelgroepen, met vriendelijkere instructies in de taal van de gebruiker. Veel aandacht kreeg het samengaan van het technisch ontwerp (de vorm en het materiaal van de kast) en user interface (de digitale en fysieke bedieningselementen).

In iedere fase hebben we de ontwerpen uitgebreid getest. Van bordkartonnen bouwsels tot realistische mock ups in metrostations. Zo konden we tijdens het hele ontwerpproces rekening houden met alle soorten gebruikers; lange mensen, korte mensen, rolstoelers, Amsterdamse veelgebruikers en dagkaarttoeristen.

In iedere stap verbeterden we de flow van de interface. Veel aandacht kreeg het samenspel tussen het touchscreen en de fysieke elementen. Animaties op het scherm vormen samen met oplichtende leds in de hardware vloeiende verwijzingen. Veelgezochte producten kregen een plek op het startscherm: 95% van de reizigers vindt direct het juiste ticket.

De nieuwe automaten moeten volgens planning in 2019 geïnstalleerd zijn. Ons basisontwerp vormt het uitgangspunt bij de productie van de automaten. Samen met de ontwerpers van Fabrique Public & Industrial Design blijven we bij het hele proces betrokken. Zo kunnen we ook tijdens de realisatiefase de kwaliteit blijven bewaken.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

Overige informatie

Fabrique

Amsterdam
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe