HuisjeHuisje: De Tinder voor woningruil

Omschrijving

Hoe kun je woningruil makkelijker maken? HuisjeHuisje is een laagdrempelige en intuïtieve app die de vastgelopen markt voor huurhuizen op een slimme manier openbreekt. ‘Een Tinder voor woningruil’.

Doel

Bijna veertig procent van alle Nederlanders wil tussen nu en twee jaar verhuizen. Door de lange wachtduur voor een huurwoning lukt het helaas maar 1 op de 13 huurders om ook écht te verhuizen. HuisjeHuisje wil dat veranderen.
Met de werkhypothese ‘Lukt het woningruil in een app te gieten?’ nam woningcorporatie Ymere het initiatief om een platform voor vraag en aanbod te ontwikkelen.

Resultaat

Daten, maar dan nét even anders. Dat is HuisjeHuisje. Je kunt als huurder foto’s en informatie over je eigen huis en omgeving in de app plaatsen. Daarna kun je swipen door het aanbod van andere huurhuizen. Door het opgeven van je huishoudgrootte en -inkomen zie je alleen huurwoningen die ook echt bereikbaar voor je zijn.

Met een simpele klik ‘like’ je een woning. Vindt de ander jouw huis ook leuk? Dan heb je een match! Via de app kunnen bewoners met elkaar chatten om een afspraak te maken. Daarna kunnen ze de eigen woningcorporatie of verhuurder vragen om toestemming voor woningruil. Doordat er al 26 woningcorporaties betrokken zijn bij HuisjeHuisje is de kans op toestemming groot.
Bij de lancering in september 2017 kreeg HuisjeHuisje veel aandacht in de pers. Met 35.000 downloads in drie maanden was de app al snel populairder dan concurrent woningruil.nl.

Elke dag zijn er ongeveer 1.000 gebruikers actief, die gemiddeld 6 minuten per keer besteden in de app. Per maand zijn er gemiddeld 8.500 actieve unieke gebruikers.

Na ruim 3 maanden (op 31 december 2017) was er bijna 300.000 keer een ‘like’ uitgebracht en waren er 1.800 matches. Het aantal succesvolle ruilen is helaas niet te meten, afgaande op de reacties van corporaties loopt dat aantal in de tientallen.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

Coolprofs

Overige informatie

HuisjeHuisje is er voor álle huurders. Dus naast de huurders die graag snel willen verhuizen ook alle huurders die eerst alleen de mogelijkheden willen verkennen. We hebben de app daarom zo intuïtief, makkelijk en laagdrempelig mogelijk gemaakt. Beeld en copy sluiten aan bij de intuïtieve interface: vriendelijk, eenvoudig en persoonlijk.

Met een werkende demo hielpen we in de beginfase ook andere partners over de streep. WoningNet stapte in. En naast Ymere gingen meer wooncorporaties meewerken. De 26 corporaties die nu meedoen aan HuisjeHuisje beheren in totaal 336.000 huurwoningen. De samenwerking zorgt voor zekerheid. De kans op toestemming voor ruil is groot. En door het koppelen van de databases is de vermelde huurprijs en het aantal vierkante meters in de app gecontroleerd.

HuisjeHuisje is van start gegaan met corporaties in Amsterdam, Zaandam en Utrecht, maar wordt de komende tijd verder over Nederland uitgerold.

Fabrique

Amsterdam
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe