Human Rights Tattoo - Online kunstwerk

Omschrijving

"The universal declaration of human rights, united in 6773 letters." Sinds 2012 tatoeëert Human Rights Tattoo deze verklaring letter voor letter op 6773 mensen wereldwijd. Zo creëren ze een community die opkomt voor mensenrechten. Deelnemers worden letterlijk met elkaar verbonden, inspireren anderen en vormen een kunstwerk via www.humanrightstattoo.org.

Doel

Human Rights Tattoo gaat de hele wereld over om mensen te inspireren, activeren en deel uit te laten maken van een kunstwerk van tatoeages. Het belang van de mensenrechten is voor iedereen, maar ze worden niet overal ter wereld nageleefd. Daarom wil Human Rights Tattoo inspelen op diverse groepen en hen inspireren om op hun eigen manier op te komen voor de rechten van de mens. Dit kan door een tattoo te nemen, te doneren of gewoon je stem te laten horen. De ambitie van Human Rights Tattoo gaat nog verder dan dat: de organisatie wil mensen met elkaar verbinden en hen onderdeel laten voelen van een internationale community - de ‘tattoo-familie’.

Hoe doe je dat als er een fysieke afstand bestaat tussen de getatoeëerden en de geïnteresseerden? Door het creëren van een digitaal platform dat voor iedereen toegankelijk is. Het doel van dit platform was niet alleen om mensen te verbinden, maar ook om de community een gezicht te geven en het persoonlijk belang en verhaal van iedere deelnemer een plek te geven. Daarnaast moest het platform uitgroeien tot een online kunstwerk, gevormd door de hele community. Zo kunnen degenen die niet in staat zijn om het kunstwerk in levende lijve te aanschouwen, hem alsnog online terugvinden en bewonderen. Dit sluit ook aan bij het doel van Human Rights Tattoo om zichtbaarder te worden in de kunstwereld.

Resultaat

Wat eerst alleen te bewonderen was als draagbaar, levend kunstwerk, is nu ook digitaal te aanschouwen via www.humanrightstattoo.org. Hierdoor wordt de zichtbaarheid van Human Rights Tattoo wereldwijd vergroot en kunnen er meer mensen geïnspireerd worden om actie te ondernemen. Daarnaast kunnen mensen met een Human Right Tattoo van over de hele wereld elkaar terugvinden en zich onderdeel voelen van een grotere community met een gemeenschappelijk doel.

De huidige community werd betrokken bij het ontwikkelingsproces van de website. Zij gaven aan dat ze de gehele ‘tattoo-familie’ beter wilden leren kennen en dat iedereen een eigen podium zou moeten krijgen om hun eigen verhaal te vertellen. We kozen er uiteindelijk samen met Human Rights Tattoo en campagnemakers Toffey voor om elke deelnemer apart in beeld te brengen. Dit heeft ertoe geleid dat bezoekers van de website nu door elke foto/getatoeëerde letter van de verklaring heen scrollen, die samen één boodschap vormen. Wanneer bezoekers een specifieke deelnemer op willen zoeken kunnen ze mensen zoeken op naam, land of tattoo-nummer.

Daarnaast besloten we iedere deelnemer een persoonlijk profiel te geven, die zichtbaar wordt door op de foto te klikken. Hier kunnen bezoekers - naast de naam en het land van afkomst - zien op welk evenement de tattoo is gezet en wat de persoonlijke motivatie van de deelnemer was voor het nemen van de tattoo. Deelnemers met een zeer bijzonder verhaal worden extra uitgelicht onder ‘stories’. Het online plaatsen van de gegevens van de deelnemers wordt altijd met hen overlegd.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

Toffey (https://toffey.nl/)

Overige informatie

Human Rights Tattoo bezoekt events over de hele wereld, waar mensen in de rij staan om getatoeëerd te worden. Het online kunstwerk dat zo ontstaat, neemt je mee door de wereldwijde community rondom de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Deze verklaring - die na de Tweede Wereldoorlog is geformuleerd - pleit voor gelijkheid in de wereld, ongeacht leeftijd, geslacht, geloof, nationaliteit, seksualiteit, politieke voorkeur, etc. De rijen van mensen die een tattoo willen laten zetten op evenementen, waar ook ter wereld, tonen aan hoe digitale media bijdragen aan bekendheid en de universele verspreiding van een grandioos idee.

Freshheads

Tilburg
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe