Myinlife: de kracht van de eigen omgeving

Omschrijving

Dementie en Alzheimer zijn ingrijpende aandoeningen. Voor mensen die dementeren én hun familie en vrienden. Myinlife is een online platform dat dementerenden en hun naasten helpt om het dagelijks leven zo prettig mogelijk te maken. Via Myinlife houden dementerenden en mantelzorgers positief contact met hun omgeving.

Doel

Myinlife is geboren vanuit de vraag: Hoe kan de zorg rondom een persoon met Alzheimer of dementie worden verbeterd via een online platform? Dementerenden en mantelzorgers komen weinig buiten de deur en vinden het soms moeilijk om hulp te vragen. Isolement ligt al snel op de loer. Sociale contacten en hulp zijn daarom van groot belang. Daarnaast is er een grote hoeveelheid informatie beschikbaar over dementie en Alzheimer, maar voor veel mantelzorgers is het vaak een grote opgave om deze informatie te vertalen naar daadwerkelijke hulpvragen. Want, bij wie kun je terecht? Welke hulp is er voor handen? Kunnen mensen in de buurt iets doen?

Betawerk ontwikkelde in samenwerking met Alzheimer Nederland, Alzheimer Centrum Limburg en Maastricht UMC+, het online platform Myinlife, waarmee dementerenden en mantelzorgers op een positieve manier contact kunnen houden met hun omgeving. Een belangrijke uitdaging was het vertalen van de sociale kracht van familie, vrienden en kennissen, naar een digitale omgeving.

Myinlife heeft als belangrijkste doel de drempel voor patiënten en mantelzorgers om hulp te vragen, te verlagen. Niet alleen voor concrete hulp, maar ook om momenten met elkaar delen, je verhaal kwijt te kunnen, steun te ervaren: Dat is immers de waarde van mensen om je heen.

"Wat we heel belangrijk vonden was dat Myinlife een positief gevoel zou geven. Het zou vooral niet mogen stigmatiseren. Bovendien moest het een veilig platform worden, dat makkelijk te gebruiken en overzichtelijk zou zijn." - Marjolein de Vugt, hoofd van Alzheimer Centrum Limburg

Resultaat

De sociale omgeving van een patiënt en mantelzorger wordt in Myinlife zichtbaar door zogenaamde ‘zorgkringen’. Gebruikers kunnen gemakkelijk hun hulpvraag delen; anderen kunnen hier direct op reageren. Het inplannen van afspraken is eenvoudig en voor iedereen met toegang tot de Agenda meteen zichtbaar. Via het Zorgboek wordt belangrijke informatie over de zorg vastgelegd, zodat de omgeving meteen over de juiste gegevens kan beschikken. De onderlinge betrokkenheid van familie, vrienden en buurtbewoners wordt versterkt door de Tijdlijn waar gebeurtenissen en herinneringen met elkaar worden gedeeld. Notificaties en e-mails houden de gebruikers op de hoogte. Myinlife is natuurlijk volledig mobiel toegankelijk, waardoor gebruikers ook onderweg op de hoogte blijven van updates en nieuws binnen hun eigen sociale netwerk.

Myinlife is een integraal onderdeel van Dementie.nl, dé autoriteit (met 350.000 gebruikers) als het gaat over Alzheimer en dementie. Alzheimer-patiënten, dementerenden en hun mantelzorgers worden hiermee in heel Nederland ondersteund door Alzheimer Nederland.

Myinlife wordt inmiddels door een grote groep mensen gebruikt in de dagelijkse zorg voor dementerenden. Gebruikers zijn enthousiast, met name over de uitgebreide functies die het platform biedt en de gebruiksvriendelijkheid. “Ik kan echt niet meer zonder dit programma. Het helpt mij honderd procent bij mijn vraagverlegenheid”, stelt Jan, gebruiker van Myinlife.

In de medische wereld wordt Myinlife gezien als een voorbeeld van hoe technologie, wetenschap, zorg en community building kunnen samensmelten in een waardevol product voor de eindgebruiker.

Myinlife is te gebruiken op myinlife.nl en is ook beschikbaar als app voor iOS en Android.

Overige informatie

Bij Alzheimer Centrum Limburg wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik en de impact van Myinlife door promovenda Alieske van Dam. De ontwikkeldriehoek ontwikkelaar/onderzoeker/gebruiker is een onderscheidend aspect in dit project: input van de eindgebruikers wordt op deze wijze continu verwerkt in het platform.

Myinlife wordt in zowel Nederlands als Engels, Duits en Frans aangeboden. Myinlife kan zo ook gebruikt worden door niet-Nederlands sprekende inwoners, die zich pas net in Nederland gevestigd hebben en zich geconfronteerd zien met dementie of Alzheimer. Er wordt door Alzheimer Nederland actief samenwerking gezocht met vergelijkbare organisaties in het buitenland met het idee Myinlife in meerdere landen beschikbaar te maken.

"Het gezamenlijke traject dat we samen met Betawerk hebben doorlopen, is een hele prettige ervaring geweest. Mensen uit de medische wereld en digitale technologie hebben elkaar in dit project gevonden. Samen werken we nu aan een doorontwikkeling van Myinlife."
- Marjolein de Vugt, hoofd van Alzheimer Centrum Limburg

Betawerk

Heerlen
Betawerk
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe