Kazoo: Samen muziek beleven

Omschrijving

Kazoo laat kinderen actief muziek ontdekken en beleven. Elke les is gebaseerd op een thema waarin een bekende artiest centraal staat. Kazoo combineert klassikaal samen muziek maken met online multimediaal lesmateriaal èn innovatieve digitale creatie, zoals een ware sequencer in de browser met samples van DJ Martin Garrix.

Doel

Het doel van elke lesmethode van Blink (https://www.blink.nl) is de leerlingen ècht gemotiveerd krijgen iets te leren. Blink gaat hierbij uit van de belevingswereld van leerlingen. Met behulp van ‘design thinking’, co-creatie en letterlijk maanden in klassen lessen observeren achterhaalt Blink wat leerlingen daadwerkelijk boeit. Blink ontwikkelt de lesmethode vanuit die invalshoek. Zo is Blink’s methode Engels gebaseerd op popmuziek (daar hebben we het allemaal immers van geleerd, toch?) en hun methode Nederlands op een real life game.

Dus geen tenenkrommende muzieklessen met triangels en oude, saaie liedjes meer, maar sprankelende lessen met muziek en “instrumenten” van nu. Een sequencer is immers ook een muziekinstrument, één die vandaag de dag voor veel leerlingen interessanter is dan een fagot. Die invalshoek was wel even schrikken voor Het Concertgebouw, maar hun lef om hiervoor te gaan samen met Blink is absoluut beloond met een disruptieve multimediale lesmethode die aanslaat!

Resultaat

Voor Kazoo is gekozen voor een weboplossing, omdat dit verreweg het makkelijkst op alle scholen up and running te krijgen is. Het web heeft zo haar beperkingen ten opzichte van apps, maar die uitdaging durfden wij wel aan.

Of je als leerkracht nou veel of weinig muziekervaring hebt, élke leerkracht kan muziekles geven met Kazoo. Vind je het bijvoorbeeld eng om zelf voor te zingen voor de klas, dan kun je het multimediale lesmateriaal inzetten om dit voor jou te doen.

Kazoo brengt kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking met muziek die ze kennen. Vanuit daar wordt het langzaam opgebouwd naar singer-songwriter, jazz en richting de ‘zwaardere’, ‘moeilijkere’ muziek.

Zelf muziek maken is een essentieel onderdeel van Kazoo. Dit doen de leerlingen onder andere met de Kazoo Muziekstudio, een sequencer die volledig in de browser draait. Daarvoor werden de grenzen van wat browsers kunnen goed opgezocht. Het proof of concept is ontwikkeld in een jumpstart van een week, en er is zelfs een hackathon aan gewijd om het nóg beter te krijgen. Het resultaat is absoluut cutting edge te noemen.

- Iedere dag wordt er in 250 klassen een Kazoo les gegeven;
- Leerlingen hebben 4900 tracks gecomponeerd in de muziekstudio;
- Gemiddelde waardering door docenten en leerlingen van 4½ uit 5 sterren;
- Er zijn 347 scholen die gratis werken of hebben gewerkt met Kazoo middels 3 maanden proeflicentie;
- 4847 leerkrachten hebben proeflessen aangevraagd voor Kazoo.

Overige informatie

Q42 heeft een compleet nieuw platform ontwikkeld waarmee Blink alles kan doen wat hun lesmethodes uniek maakt. Kazoo is de eerste methode die op het platform draait.

Marco Borsato, DJ Martin Garrix, Nielson en Tania Kross zijn enkele bekende artiesten die hun medewerking al hebben verleend.

Kazoo heeft eerder de begeerde NOT Innovatie Award gewonnen. De jury prees de methode om het brede muzikale palet en: “De vruchtbare samenwerking tussen Blink en Het Concertgebouw heeft geleid tot een vernieuwend didactisch concept en een originele multimediale aanpak.”

Q42

Den Haag
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe