Maastricht UMC+, één oplossing voor alle online communicatie

Omschrijving

Maastricht UMC+ is een samenwerking tussen het Academisch Ziekenhuis Maastricht, de Universiteit Maastricht en tientallen afdelingen, poliklinieken, onderzoeksgroepen en expertisecentra. Betawerk ontwikkelde een prijswinnend (DIA) online servicemodel voor de gezamenlijke, online communicatie van het MUMC+.

Doel

7000 medewerkers en 4000 studenten maken van Maastricht UMC+ een toonaangevend universitair ziekenhuis. Maar dit maakt het medisch centrum ook tot een complexe organisatie. De online corporate communicatie was hierdoor voorheen diffuus: naast de uitgebreide hoofdwebsite, waren er tientallen nevenwebsites, die er bijna allemaal anders uitzagen en een andere boodschap bevatten.

De vraag luidde daarom: Hoe kunnen we de online communicatie van MUMC+ gezamenlijk oppakken, zonder dat de afdelingen hun zelfstandigheid verliezen? Hiervoor moest een toekomstbestendige webstrategie uitgezet worden, vanuit één duidelijke filosofie.

Resultaat

Betawerk ontwikkelde samen met de stafdienst Communicatie van het MUMC+ een online servicemodel. Hart van dit model is de gebruiksvriendelijke en mooi vormgegeven hoofdwebsite, met alle basale informatie. De echte meerwaarde zit echter in de implementatie van de nevensites, die met behulp van de open source software Drupal ontwikkeld zijn. Dit is onze Drupal multisite architectuur.

Inmiddels werken tientallen redacteuren aan meer dan 90 websites van afdelingen binnen het MUMC+. De winst ten opzichte van eerst, is dat zij nu vanuit dezelfde filosofie én infrastructuur werken. Deze krachtige architectuur bestaat uit een gedeelde set van functionaliteiten. Redacteuren van de stafdienst Communicatie én de afzonderlijke afdelingen, kunnen zo gemakkelijk en zelfstandig met hun eigen patiënten en bezoekers communiceren, volledig binnen de stijl van de organisatie.

Alle afdelingen van Maastricht UMC+ kunnen eenvoudig instappen en meeprofiteren van deze manier van werken. Ze kunnen makkelijk in dezelfde online omgeving informatie delen, gebruik maken van de gezamenlijke bibliotheek en de zoekfunctie voor het hele systeem. Op basis van slechts één gesprek, kan Betawerk binnen een paar dagen een goede nevensite inrichten. Vervolgens kan een afdeling zélf deze site van content voorzien. Als onderdeel van het servicemodel, ondersteunt Betawerk de redacteuren bij het beheren van hun nevensite. Bijvoorbeeld door copywriters of fotografen in te schakelen.

Overige informatie

Deze case voor het Maastricht UMC+ heeft in 2016 de felbegeerde Dutch Interactive Award gewonnen.

In de categorie Corporate behaalde Betawerk met deze case een Zilveren Award. De Dutch Interactive Awards (DIA's) zijn de prijzen voor het beste interactieve werk en vormen een waardering voor innovatieve concepten in de online community. Elke nominatie wordt beoordeeld op concept, design en user experience, bouw, resultaat, interactiviteit en optimalisatie. De 60 juryleden belonen niet alleen design en creativiteit, maar kijken ook naar de ontwikkeling en de resultaten. Hierdoor zijn de DIA's een showcase van de beste Nederlandse online projecten.

Betawerk

Heerlen
Betawerk
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe