Meet the Soldier

Omschrijving

Het concept van Meet the Soldier draait om het ontrafelen van conflicten totdat er niets meer over is dan de menselijkheid. De kijker gaat op ontdekking in de wereld van twee strijders die ogenschijnlijk erg ver van de kijker af staan. Niets is echter minder waar dan dat.

Doel

Meet the Soldier moet inspirerend zijn en energie geven. De uitdaging was om dat met het ingewikkelde thema ‘conflictresolutie’ te bewerkstelligen. Samen met onze partner (Mensen met een Missie) hebben we een land (Oeganda) en gebied (Moroto) geselecteerd waarvan we snel waren overtuigd dat we dat konden bereiken. We hebben er daarnaast voor gekozen de kijker mee te nemen in de wereld van beide strijders door terwijl de strijders vertellen over hun leven de omgeving te laten veranderen en de kijker als het ware te teleporteren naar de plekken waarover wordt gesproken. Hiermee balanceren we gedurende de duur van de film op het vlak van documentaire en beleving.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat Virtual Reality een interessant middel kan zijn in onder meer de medische industrie. De psychologische sector past bijvoorbeeld VR al toe bij behandeling van stoornissen. Een van de redenen is dat VR op een andere wijze door het brein wordt ervaren dan andere vormen van media. Iemand in een Virtuele omgeving is meer in staat om empathie op te wekken voor een persoon of situatie, omdat het brein als het ware “gefopt” wordt en denkt het écht mee te maken.

Dit was een belangrijke doelstelling van het project: door de kracht van VR op een geheel andere manier de mensen en het conflict leren begrijpen.

Resultaat

Meet the Soldier is geselecteerd voor diverse filmfestivals. Hij zal in premiere gaan op ‘Movies that Matter’, ‘Go-Short’ en momenteel worden gesprekken gevoerd met grote internationale festivals zoals Tribeca en Sheffield. Deze aandacht zal ervoor zorgen dat veel mensen Meet the Soldier kunnen gaan ervaren en daar zijn we ontzettend blij mee.

We streven ernaar om bij zoveel mogelijk mensen een positief gevoel over te brengen en aan de kaak te stellen dat hoe complex een conflict ook is het altijd zal gaan om mensen die van nature bereid zijn om elkaar te helpen. Met het concept van Meet the Soldier hebben we een manier gevonden om dat fenomeen bloot te leggen. Momenteel voeren we bij diverse organisaties (zoals onder meer Unicef) overleg over mogelijkheden om dit concept ook op andere fronten en thema’s in te zetten.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

Meet the Soldier, Wolfstreet, Scopic

Overige informatie

Meet the Soldier laat op unieke wijze zien wat met Virtual Reality kan worden bereikt, namelijk het beleven van een wereld die doorgaans niet makkelijk bereikbaar is. Naast deze unieke beleving kaarten we een belangrijk maatschappelijk en wereldwijde uitdaging aan op het gebied van conflictresolutie.

Meet the Soldier is een complexe samenwerking tussen diverse bureau’s waarbij niet alleen is nagedacht over het verhaal, de beelden, het geluid en de totale uitstraling, maar ook is een extra stap gezet in de samenwerking met Universiteit Leiden om nog meer waarde toe te voegen aan de documentaire in de vorm van data die in de film op unieke wijze wordt gevisualiseerd.

Voor de allereerste keer sinds zeer lange tijd zijn er buitenstaanders op de locaties geweest waar we hebben gefilmd. Nooit eerder heeft een Virtual Reality camera dit prachtige gebied en deze mensen vastgelegd.

Q42

Den Haag
Q42
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe