Modern vastgoed taxeren. Taxatieplatform taXapi - Label305

Omschrijving

Vroeg of laat schakelt iedere (ver)koper een taxateur in. Voor taxateur en opdrachtgever is het belangrijk om een nauwkeurig taxatierapport te realiseren in een fijn tempo. Samen met taXapi ontwikkelden we een webapplicatie waarmee taxateurs tot 50% (!) sneller, en zelfs nauwkeuriger, vastgoed kunnen taxeren.

Doel

Taxeren is een oud beroep dat sinds zijn ontstaan niet veel is veranderd. Taxateurs gaan op locatie langs en vullen op basis van wat zij zien ellenlange vragenlijsten van honderden vragen in. Het gevolg: een berg aan papier- en kantoorwerk.

TaXapi medeoprichters, tevens oud-taxateurs met jaren ervaring, benaderden ons met een innovatief idee om de taxateurswereld op z’n kop te zetten en te moderniseren naar het digitale tijdperk. Enthousiast gingen we gezamenlijk aan de slag.

De doelen die we voor ogen hadden waren ambitieus en tijdsgebonden. Binnen 1 jaar tijd lanceren met een nieuw SaaS-product waar zowel taxateurs en opdrachtgevers zich in kunnen aanmelden, om zo een op zichzelf staande applicatie-economie te creëren.

Doel 1: Maximale tijdbesparing realiseren door slimme algoritmen.
Om de lange vragenlijsten met honderden vragen verteerbaar te maken, ontwikkelen we software die vooraf zoveel mogelijk vragen automatisch invullen. De taxateur controleert uiteindelijk deze antwoorden en vult deze waar nodig aan.

Doel 2: Data uit externe bronnen ontsluiten en automatisch koppelen aan taxaties.
Koppelingen met externe bronnen zoals het Kadaster, Bodemloket, Energielabel en WOZ-Waardeloket moeten papier- en kantoorwerk minimaliseren. Referentiepanden voor de taxateur moeten automatisch worden gekozen voor alle taxatieobjecten. Alle benodigde bijlages moeten tevens automatisch aan het rapport worden bijgevoegd.

Doel 3: Zowel taxateur als opdrachtgever bedienen in één omgeving.
Om een applicatie-economie te creëren moeten zowel opdrachtgever als taxateur bediend worden in dezelfde applicatie. Van taxatieverzoek tot taxatierapport en alles daar tussenin moet dus in de applicatie verwerkt worden.

Resultaat

We stelden een multidisciplinair, agile-productteam samen dat bestond uit UI- & UX-designers, ontwikkelaars, een projectmanager en een producteigenaar van taXapi. Het team ging autonoom te werk en versloeg de opleverdeadline van 1 jaar door in 9 maanden de eerste live-versie op te leveren en daarmee een indrukwekkende time-to-market te realiseren.

Het resultaat is een gelikte, moderne progressive webapplicatie (PWA) die mede dankzij de vele testuren van taxateurs en inzet van verschillende (product)specialisten een geweldige aansluiting heeft met het werkveld.

Voor de taxateur realiseren we een volledig gedigitaliseerd taxatieproces waarin automatisch zoveel mogelijk vragen vooraf worden ingevuld door de applicatie. Dankzij de ontsluiting van 11 externe databronnen, wordt het tot voorheen handmatig downloaden en toevoegen van rapporten volledig geautomatiseerd. Uit initiële veldtesten blijkt dat taxateurs tot 50% (!) sneller taxaties afronden. Ze besteden hierdoor meer zorg aan de kwaliteit van het taxatierapport en minder tijd aan de, nu geautomatiseerde, randzaken.

Voor de opdrachtgever is een track & trace systeem beschikbaar waardoor taxaties, net als pakketjes, tijdens elke stap van het taxatieproces gevolgd kunnen worden. Afgeronde taxaties kunnen in de applicatie na betaling via iDeal direct gedownload worden. Dit vermindert het debiteurenrisico voor de taxateur terwijl het leven van de opdrachtgever gemakkelijk wordt gemaakt.

TaXapi is hiermee het eerste platform in Nederland dat taxaties digitaliseert in een PWA en het werk van de taxateur stroomlijnt en leuker maakt. Het innovatieve pad van taXapi begint nog maar net, met een prettig vooruitzicht voor de taxatiewereld.

Overige informatie

Leuk weetje:

Tijdens de eerste veldtesten werd gewerkt met taxaties voor echte klanten, die werkelijk gevalideerd werden door het Taxatie Validatie Instituut.

Label305

Enschede
Label305
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe