MTV: Meer App downloads voor Under the Thumb

Omschrijving

MTV Under the Thumb is een mobiele applicatie voor Android en iOS. Via deze app krijgen gebruikers toegang tot meer dan 500 uur aan shows. Hoewel de app al een tijd in omloop was, was de online zichtbaarheid nog laag.

Doel

Voor MTV was het belangrijk om de userbase te vergroten en de gratis MTV app onder de aandacht te brengen bij het publiek in meerdere landen.

De doelstellingen zijn om het aantal app-downloads te vergroten (install base). Daarbij wil MTV, naast Nederland, ook promotie in Duitsland, België, Polen en Zwitserland. Er wordt zowel vraag gestuurd geadverteerd (conversie gericht) als vanuit het aanbod (branding).

Resultaat

Om aan de doelstellingen te voldoen, was het belangrijk om de doelgroep op de juiste plaats en op het juiste moment te benaderen. De campagnes zijn opgezet om in elke fase zichtbaar te zijn (van zeer algemene zoekwoorden (“programma gemist”) tot zeer specifieke zoekwoorden (“awkward aflevering terugkijken”). Omdat het vergroten van de install base de belangrijkste doelstelling was, is het de doelgroep zo makkelijk mogelijk gemaakt om de app direct te downloaden. Hiervoor zijn naast specifieke app download advertenties (alleen op mobiel) ook bij alle advertenties (zowel mobiel als desktop) app extensies toegevoegd.

Naast ondersteuning van andere marketing kanalen (MTV website, TV, SEO, etc.) leende Google AdWords zicht uitstekend om gericht te adverteren en te sturen op app downloads. Door de gekozen opzet van de campagnestructuur in AdWords was het mogelijk om de budgetten eenvoudig te herverdelen op basis van doelstelling en resultaat.

Tijdens de pilot fase van 3 maanden is de user base gestegen met 13,66%. Per land varieerde de groei van 5% tot 150%. Via AdWords werd de hoogste conversieratio behaald en werd naast extra app downloads een stijging in website verkeer gerealiseerd.

De resultaten op een rij:
- Een gemiddelde conversieratio van 34,9% voor app downloads op iOS;
- Een gemiddelde conversieratio van 37,8% voor app downloads op Android;
- Een groei van 13,7% in install base.

Overige informatie

De bekendheid van de app verschilde enorm per land. Bij het opstellen van de campagnes is hier rekening mee gehouden door bij sommige landen de nadruk volledig te leggen op conversies, waarbij in andere landen de focus op zowel conversies als branding lag. Daarnaast waren er verschillende groeidoelstellingen per land. Deze zijn meegenomen bij het bepalen van de budgetallocatie. De budgetverdeling is ingesteld op basis van de groei doelstelling (in user base) per land, zoekvolume, productbekendheid en potentie. Hierdoor kon de focus tussen de campagnes (landen) makkelijk verschoven worden. De focus van de AdWords campagnes kwam te liggen op mobiele apparaten, waarvoor de app geïnstalleerd kon worden. Mobiele advertenties lenen zich uitsteken om de focus te leggen op app downloads.

De AdWords campagnes werden gekenmerkt door:
- Mobiel specifieke advertenties;
- Campagnes voor 5 verschillende landen;
- App extensies bij advertenties;
- SEA in het zoeknetwerk van Google;
- Campagnes gericht op branding en conversies.

Orangedotcom

Amsterdam
Orangedotcom
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe