Nederlands Huisartsen Genootschap

Omschrijving

Het Nederlands Huisartsen Genootschap geeft landelijk medisch-inhoudelijke richtlijnen uit voor huisartsen. De richtlijnen zijn verwerkt in het NHG-Formularium. Huisartsen kunnen het NHG-Formularium gebruiken bij het voorschrijven van medicatie. Ongeveer 65% van de Nederlandse huisartsen gebruikt dit via hun Huisartsen Informatie Systeem (HIS).

Doel

Sping is door het NHG gevraagd om een verbeterd maatwerk CMS te ontwerpen en te ontwikkelen waarin veilig en efficiënt het NHG-Formularium onderhouden kan worden.

Resultaat

Met het nieuwe CMS heeft het NHG een applicatie die klaar is voor de toekomst:

**Sneller navigeren**

Het navigeren door de content van de applicatie is totaal vernieuwd. De krachtige zoekfunctie beperkt het aantal benodigde clicks. Ook heeft de gebruiker meer overzicht doordat context afhankelijke weergave van gekoppelde informatie.

**Overzichtelijk invoeren**

Het invoeren van voorschriften is een stuk overzichtelijker en sneller geworden.
De gebruiker weet door de breadcrumbs en zichtbaar gekoppelde modellen precies wat voor impact dat heeft op de rest van de data. Hierdoor worden minder fouten gemaakt en wordt er veel tijd bespaard.

**Zorgeloos publiceren**

We hebben een changelog toegevoegd die bijhoudt welke wijzigingen er gedaan zijn door welke gebruiker. Collega’s kunnen elkaar nu sneller vragen een review te doen zonder dat de reviewer moet zoeken waar de eerste collega precies een wijziging had gedaan.
Het publiceren van een nieuwe versie is bijna volledig geautomatiseerd waardoor dit minder foutgevoelig is en er minder specifieke kennis voor nodig is. Zo kunnen ook andere collega’s binnen het NHG deze (eerder technische) taak overnemen.

**Onder de motorkap: Hoe de software is gebouwd**

Flexibel en robuust, de ontwikkelomgeving is opgezet met Docker. Dit zorgt ervoor dat iedere developer een identieke omgeving ziet zoals het op productie zal draaien. Hierdoor blijft de software flexibel, maar toch robuust. Ook sluit dit beter aan op de agile-werkwijze.

Overige informatie

Samen met het NHG kijken we terug op een zeer succesvol ontwikkeltraject. Het gewenste product is binnen de deadlines en binnen budget opgeleverd. De doelstellingen om het oude systeem te vervangen en sneller te kunnen werken zijn behaald. Het NHG heeft kunnen leren van de agile manier van werken en gaat dit toepassen in meer projecten. Momenteel bespreken we de doelen voor 2020. Er zijn nog diverse verbeterideeën om het CMS toekomstbestendig te houden en de invoer nog gemakkelijker te maken.

“Sping heeft zich echt verdiept in onze situatie en kon zich daarom goed aansluiten op ons als bedrijf. Je merkt dat iedereen betrokken is bij het project, waardoor het product steeds beter wordt. Uiteindelijk is er ook nog eens veel meer gemaakt dan in het begin werd gedacht, echt super!” – Annetje Dieleman, Product owner bij Nationale Huisartsen Genootschap

+ Voeg case toe