nieuwe website: responsive en drempelsweg

Omschrijving

Burgers komen op allerlei manieren in aanraking met gemeenten. Om burgers efficiƫnt kunnen helpen en te voorzien van informatie heeft de Gemeente Amstelveen Basic Orange gevraagd om samen met GX software een nieuwe webdesign te ontwerpen gebaseerd op de uitgangspunten van drempelvrij.

Doel

Een gemeente is de kleinste zelfstandige bestuurseenheid in het Nederlandse staatsstelsel. Zij zijn direct verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de zorg voor voldoende woonruimte en het goede doorstroming van het verkeer. Ze begeven zich op veel verschillende werkterreinen en dat zorgt voor nog meer informatie die beschikbaar moet zijn voor de burgers. Om dienstverlening van de Gemeente Amstelveen te verbeteren is het op toegankelijke wijze structureren van alle informatie een complexe puzzel. Aan Basic Orange de taak een concept en ontwerp te ontwikkelen. Een belangrijke eis was dat het ontwerp moest passen binnen de techniek van het contentmanagementsysteem van GX Software.

Een gemeente heeft te maken met een heel divers publiek. Iedereen moet in een aantal klikken de gewenste informatie te zien krijgen. Er is daarom veel aandacht uitgegaan naar de herstructurering van de website. Dit gecombineerd met een responsive design ook toegankelijk is op mobiel en tablet, moest resulteren in een laagdrempelige website waarbij de gebruikerservaring enorm is verbeterd.

Resultaat

Onlangs heeft de nieuwe website van gemeente Amsterdam het certificaat Webrichtlijnen 2 ontvangen. Dit houdt in dat de website drempelsvrij is en volledige toegankelijk is voor mensen met een beperking zoals blinden, slechtzienden, laaggeletterden en doven. Deze webrichtlijnentest toetst de gehele website op drie onderdelen: typografie, redactionele inhoud en toegankelijkheid voor de applicaties en hulpmiddelen (spraak gestuurde browsers etc.). In Nederland hebben slechts dertien gemeentelijke websites dit certificaat mogen ontvangen. Een mooie beloning voor een complexe opdracht.

Basic Orange bv

Amsterdam
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe