Nieuwsbegrip

Omschrijving

Nieuwsbegrip is dé online tool waarmee bijna alle kinderen in Nederland begrijpend leren lezen. Aan de hand van de actualiteit, zoals het Jeugdjournaal, wordt wekelijks een les klaargezet waar docenten en leerlingen intuïtief mee aan de slag kunnen. Nieuwsbegrip wordt gebruikt door honderdduizenden leerlingen via 6500 aangesloten basisscholen.

Doel

De lesmethode begrijpend lezen omzetten naar een digitale tool is een uitdaging. Zonder de educatieve waarde aan te tasten hebben we de bestaande online tool van Nieuwsbegrip een nieuw design gegeven. Visueel én interactief. Belangrijk is daarbij de gebruiker, en Driebit betrekt die in alle fases van de doorontwikkeling. Samen met docenten, leraren en de onderwijskundigen van de CED groep wilden we de gebruiksvriendelijkheid en de gebruikerservaring van de tool sterk verbeteren. Driebit werkt structureel aan de doorontwikkeling van Nieuwsbegrip, en in 2017 hebben we onszelf ten doel gesteld de user experience rigoureus aan te pakken.

Resultaat

User Centered Design is waar je succesvolle e-learning tools mee kunt maken, dat weten we bij Driebit als geen ander.
Kinderen vinden Nieuwsbegrip een leuke methode. Het gaat over actuele thema's die hen aanspreken en waar ze vaak al iets van weten. Door de tools in Nieuwsbegrip samen met de kinderen te testen wordt de aandachtsspanne vergroot, en leren ze, nog belangrijker, beter begrijpend lezen.
Ook de inzet van docenten is van grote waarde voor Nieuwsbegrip. De inzichten die docenten ons hebben aangereikt zijn door ons omgezet naar gebruiksvriendelijke digitale tools. Docenten kunnen snel en gemakkelijk aan de slag en krijgen inzicht in de resultaten van hun leerlingen.
In een onderzoek onder vierduizend docenten werd de effectiviteit van de methode geprezen en het product met een acht gewaardeerd. Inmiddels gebruikt tachtig procent van de Nederlandse basisscholen Nieuwsbegrip. Dit percentage representeert zo’n miljoen leerlingen die met onze tool beter leren lezen.

Overige informatie

In 2017 is Nieuwsbegrip ingrijpend veranderd. Over het gehele product is een eigentijdse vormgeving doorgevoerd, zowel op het visuele gebied als het gebied van de gehele user experience.

De publieke website
De publieke site van Nieuwsbegrip heeft vooral als doel om potentiële gebruikers uit te leggen wat Nieuwsbegrip is, en ze te bewegen tot het afnemen van een (proef)licentie. De vernieuwde site maakt veel duidelijker wat de verschillen tussen de pakketten zijn.

Het docentendashboard
In de loop van de tijd zijn er steeds meer functionaliteiten aan het docenten dashboard toegevoegd. Dit heeft tot een rommelige, overvolle interface geleid. We hebben het dashboard dan ook grondig vernieuwd. Om te voorkomen dat docenten de weg kwijt zouden raken in deze vernieuwde indeling is er uitgebreid getest met eindgebruikers.

Het leerlingen dashboard
Met het implementeren van een vernieuwde visuele stijl hebben we ook een vernieuwde avatar (boek en potlood) geïntroduceerd. Dit hebben we gedaan door verschillende opties voor deze avatar voor te leggen aan de duizenden kinderen die Nieuwsbegrip gebruiken. Hun voorkeur hebben we vervolgens verder opgenomen in de interface.

Het leerlingendashboard ziet er speelser uit voor kinderen in het primair onderwijs en zakelijker voor kinderen in het voortgezet onderwijs.

+ Voeg case toe