Nieuwsplatform voor AT5 en NH Nieuws

Omschrijving

In nauwe samenwerking met de redacteuren van AT5 en NH Nieuws (Omroep NH Media) heeft Triple een nieuw platform ontwikkeld voor beide websites en apps. De focus lag zowel op een snelle en gestroomlijnde nieuwsdistributie als op nauwere aansluiting op de consumptiepatronen van de eindgebruikers.

Doel

Op de hoogte blijven van het nieuws kan tegenwoordig gemakkelijk via online contentplatformen. Nieuwsmedia NH Nieuws, de regionale radio- en televisieomroep voor de provincie Noord-Holland, en AT5, lokale omroep uit Amsterdam, verspreiden 24 uur per dag de laatste nieuwsupdates. Gemak en snelheid spelen een grote rol bij de distributie van de content; dagelijks krijgt alleen AT5 al zo’n 300.000 bezoekers.

Beide hadden de wens om één ecosysteem te ontwikkelen waarbinnen de websites en apps van NH Nieuws en AT5 kunnen opereren. Het omzetten van de platformen naar een gedeelde functionaliteit, beeldtaal en synergie hebben operationele en strategische voordelen, óók voor de redacteuren. De nieuw ontwikkelde contentblokken geven redacteuren namelijk de mogelijkheid om sneller in te spelen op nieuwsupdates. Hierdoor varieert de nieuwsfeed continu en sluit de content beter aan bij de voorkeuren van de eindgebruiker. Tijdens het ontwikkelingsproces kwam naar voren dat redacteuren hun content via zowel web als apps moeten kunnen ontsluiten op dezelfde manier en daarbij alle functionaliteiten aangepast naar de karakteristieken van het platform aanwezig dienen te zijn. Ondertussen werkt Triple al sinds 2016 samen met de redacties van NH Nieuws en AT5.

Resultaat

Samen met de stakeholders zijn er verschillende design iteraties uitgevoerd. Vervolgens is het concept uitgewerkt aan de hand van atomic design patterns, waardoor design componenten schaalbaar binnen de website en apps te gebruiken zijn.

Tijdens de conceptfase is er uit gesprekken met de redactie geconstateerd dat de consument op verschillende momenten van de dag een andere content behoefte heeft. Om hier slim op in te spelen hebben we gezamenlijk een nieuwe functionaliteit geïntroduceerd. In de ochtend is de content gericht op korte nieuwsitems, bestaande uit de belangrijkste headlines en de laatste nieuwsberichten. In de middag speelt het platform in op de lunchpauze door ‘snackable’ video’s te laten zien. Richting de avond draait het vooral om longread artikelen die gebaseerd zijn op de hoogtepunten van de dag.

Sinds de lancering van de vernieuwde apps, is het gebruik significant gestegen. In totaal waren er in 2019 meer dan 257 miljoen pageviews op NH Nieuws en meer dan 225 miljoen pageviews op AT5 (web en app).

Overige informatie

Bij Triple is CPD (Content Distributie Platform) voor nieuwsorganisaties een basis component. Triple is daarmee in staat om snel content te verwerken, zeer snelle pushberichten te versturen en content te ontsluiten naar de nieuwswebsites- en apps.

Het nieuwe platform is gemaakt voor web en op iOS en Android. Beide websites zijn in lijn met de huisstijl van AT5 en van NH Nieuws en hebben dezelfde single codebase die gebruik maakt van het React framework. Hier is rekening mee gehouden omdat onze developers op deze manier gemakkelijk een dynamisch, Javascript platform konden ontwikkelen met een lage kans op bugs. Daarnaast worden de websites ingeladen in de apps en zijn deze in React Native gemaakt.

Triple

Alkmaar
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe