NOS Search

Omschrijving

Nieuws en nieuwsarchief op NOS.nl beter doorzoekbaar maken, dat was de opdracht die NOS aan Enrise gaf. Met een SaaS-Search-oplossing zorgden we voor die betere doorzoekbaarheid, zonder dat daar integratiewerkzaamheden op CMS-niveau voor nodig waren.

Doel

De NOS is als publieke omroep verantwoordelijk voor brede en betrouwbare nieuwsvoorziening via alle beschikbare media. De website NOS.nl is er voor dagelijks nieuws en nieuwsarchief, waarbij een goede zoekfunctionaliteit essentieel is. Nieuwe en oude artikelen moeten doorzoekbaar zijn op content, actualiteit en relevantie. Dat kon al wel, maar was erg vergelijkbaar met de manier van zoeken binnen Google, waarbij pagina’s in de resultaten werden getoond die het zoekwoord bevatte. Het doel van een betere zoekoplossing moet zijn dat resultaten relevant zijn en je met filters en facetten de resultaten kunt verfijnen. Onderscheid in het type artikel is daarbij wenselijk, zodat je als zoeker sneller kunt vinden.

Resultaat

NOS.nl heeft nu een nieuwe zoekfunctie met een overzichtelijke resultaatpagina. De tool geeft bij de resultaten aan of het om een Liveblog, NOS op 3 of Nieuwsuur-artikel gaat, waarna je als gebruiker kunt filteren op periode en content-typen zoals video, artikel of uitzending. Resultaten kunnen tijdgebonden zijn, tot wel 5 jaar terug. Dat maakt het struinen in archieven interessant en leerzaam.

Overige informatie

Relevantie is de sleutel in het vinden van de juiste informatie. Als vandaag in Oost-Europa een herdenkingsmars wordt gelopen, maar gisteren een belangrijke missie naar planeet Mars is begonnen, is dat laatste wellicht relevanter. Dat chocoladefabrikant Mars een maand daarvoor meldde dat miljoenen snoeprepen terug moeten naar de fabriek door een productiefout is dat niet meer actueel, maar nog steeds relevant om hoog in de zoekresultaten te tonen. De redactie van NOS kan met de nieuwe zoekoplossing dit soort 'doublures' in zoektermen filteren of juist een boost geven.

Enrise

Amersfoort
Enrise
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe