Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken

Omschrijving

Gedurende de lockdown brengt het Rijksmuseum zijn meesterwerken naar de mensen thuis. Klikkend door de nieuwste hoge resolutie 360º beelden, ‘wandelen’ bezoekers langs de meesterwerken. Bij achttien werken worden videoverhalen getoond en is tot op het kleinste detail in te zoomen.

Doel

Toen het museum tijdens de eerste lockdown fysiek zijn deuren niet meer kon openen, wilde het Rijksmuseum wel online open blijven voor iedereen. De nieuwe interactive is een samenwerking tussen het Rijkmuseum, Q42 en Fabrique.

In slechts zes dagen lieten we nieuwe 360 graden-foto's voor de online multimediatour schieten, maakten we de navigatiestructuur en hebben we bestaande content uit onder andere de museumapp op een nieuwe manier ingezet. Ontdek Rijksmuseum Meestwerken is onderdeel van Rijksmuseum Thuis.

Resultaat

De zeer korte productieperiode eind maart 2020 was mogelijk, doordat we Micrio hebben ingezet, de door Q42 ontwikkelde ultra-resolutie storytellingtool. Met deze technologie is het mogelijk om soepel hele grote afbeeldingen en 360 graden-beeldmateriaal te tonen, zowel op desktop als mobiel. Dankzij het gebruik van nieuwe patronen werkt de navigatie een stuk makkelijker dan bij standaard 360 graden-tours. Gecombineerd met achtergrondinformatie, voice-overs en muziek ontstaat er zo een magische interactieve beleving.
In de eerste twee maanden na de lancering is de interactive maar liefst een half miljoen keer bezocht. Veel mensen blijven vijftien minuten tot een half uur hangen in de digitale Eregalerij. We zagen dat de time on page flink steeg nadat het Rijksmuseum in november 2020 de nieuwe website lanceerde.

Eind 2020 won de virtuele tour door het Rijksmuseum de juryprijs én de publieksprijs bij de Lovie Awards, de meest prestigieuze onderscheiding binnen de Europese internetcommunity, in de categorie 'Websites: Cultural Institutions'.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

Q42

Overige informatie

Stel je voor dat je het Rijksmuseum helemaal voor jezelf had. Ongestoord genieten van Het melkmeisje van Vermeer. En uitgebreid de tijd hebben om alle details van Rembrandts Nachtwacht te ontdekken. Dwaal in alle rust langs de meesterwerken: https://www.rijksmuseum.nl/nl/ontdek-meesterwerken

Ook leuk: de sleutelchallenge voor kinderen vanaf 9 jaar. Gedurende de lockdown hebben we een uitbreiding van Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken gemaakt voor deze doelgroep in de vorm van een sleutelspel. Kinderen kunnen langs de schilderijen, waar sleutels verstopt zitten, een speurtocht doen om uiteindelijk een woord bij elkaar te puzzelen.

Sinds juni 2020 is de sleutel challenge 85.000 keer bezocht. En een testteam van kinderen schreef voor Kidsweek een leuke recensie over de sleutelchallenge: “Alles is tot in detail uitgewerkt. Heel mooi. Je ziet bijna de penseelstreken op de doeken”. En: “De challenge is heel leuk om te doen. Ik ben benieuwd of het Rijksmuseum er in het echt ook zo mooi is.” De kids gaven de challenge een 8.6. Lees het artikel via: https://mwnl.eu/DLaY6gg

+ Voeg case toe