Payconiq, surprisingly simple mobile payments

Omschrijving

Met Payconiq kun je eenvoudig met je mobiel betalen. Je hebt geen cash meer nodig. Het is een slim ecosysteem voor Peer-to-Peer (P2P) en in-store en binnenkort ook online betalingen. Gelanceerd in België, waar meer dan 20.000 retailers zich hebben aangesloten. En daar blijft het niet bij, Payconiq gaat internationaal!

Doel

Het doel van Payconiq was een product te ontwerpen om mobiel betalen voor iedereen toegankelijk te maken. Samen met het Payconiq-team heeft Resoluut het internationale merk en de app ontworpen, met een ijzersterke gebruikers ervaring op alle touch-points.

Met de door Payconiq ontwikkelde API kun je met je telefoon betalen in winkels en geld overmaken naar vrienden en familie. Wat Payconiq uniek maakt is dat het gebruik maakt van een directe verbinding met bankrekeningen van klanten. Je hoeft niet zelf eerst een wallet aan te maken en daar geld op te zetten of een creditcard te gebruiken. Het enige wat je nodig hebt om betalingen te kunnen doen is een bankrekening.

Op dit moment zet Payconiq de betaalmarkt in België compleet op z’n kop. Gebruikers hebben geen bankpas meer nodig voor betalingen. Pinterminals in winkels worden hiermee overbodig. In Nederland is Payconiq nog grotendeels onbekend, maar in België bestaat deze scale-up alweer 2 jaar.

Payconiq koos voor België omdat daar heel veel cashbetalingen worden gedaan in winkels en horeca. Door heel België zie je op vrijdagavond lange rijen bij de pinautomaten om geld op te nemen voor een avondje stappen.

Met Payconiq lossen we een probleem op voor gebruikers en ondernemers met een betaalproduct dat je kunt gebruiken ongeacht bij welke bank je klant bent. Dat was een uitdagend designvraagstuk voor ons: een betaal-app neerzetten met een betrouwbare uitstraling en een excellente user experience. En dat zonder de merknamen van banken direct te gebruiken, die doorgaans betrouwbaarheid geven.

Resultaat

Direct van cashbetalingen naar betalen met je smartphone. Deze nieuwe manier van mobiel betalen is een groot succes. Op dit moment maken in België al 20.000 retailers gebruik van Payconiq. En dit aantal blijft maar stijgen.

Om tot het huidige succes te komen, maakten we met Payconiq gebruik van de lean startup-filosofie. Na een succesvolle pilot met een MVP in de Belgische studentenstad Leuven was het tijd om de rest van België te veroveren. Daarom moest Payconiq een meer volwassen merkuitstraling krijgen die past bij hun ambitie: de populairste betaal-app van Europa worden. Resoluut heeft samen met Payconiq een stijl bedacht en ontwikkeld die de basis is voor alles dat Payconiq is. Deze stijl is doorgevoerd in de app, web, TV-commercials en alle andere communicatie van Payconiq.

Een aantal succesvolle feiten op een rij:

- In 2016 verdubbelde het aantal transacties met Payconiq iedere 6 weken.
- Payconiq staat nu al in de top 5 van populairste bankieren-apps in België.
- Payconiq-gebruikers zijn klanten van meer dan 40 verschillende banken.

Payconiq’s succes is niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels zijn de banken KBC, CBC, Belfius en ING ingestapt om het Payconiq platform groot te maken. Op dit moment worden andere markten bekeken in Europa. Kortom: Payconiq is een disruptor van formaat. Je kunt je voorstellen dat wanneer dit in België al enorm aanslaat, wat de potentie in bijvoorbeeld Duitsland zal zijn, waar 82% van alle betalingen nog cash is.

Overige informatie

Het concept is bedacht in het innovatielab van ING in Amsterdam. Het product moet mobiel betalen zo eenvoudig maken, dat iedereen het kan begrijpen. Op basis van de lean startup methode is er veel geëxperimenteerd. Payconiq introduceerde de eerste kassa-tablet in België waar je op basis van Near Field Communication technologie (NFC) kon betalen, en kon je op het Uprise festival in Amsterdam contactloos betalen met een armband.

Payconiq wil de Europese betaalmarkt verder op z’n kop zetten. Om dit te bereiken zijn ze niet bang om dingen anders dan anders te doen. De strategie was om te focussen op P2P-betalingen onder studenten; een jonge, tech-savvy generatie die portemonnee-loos door het leven gaat. Onder deze doelgroep wilden ze snel hoge gebruikersaantallen krijgen. Tegelijkertijd is het product ook uitgerold bij retailers, zodat ook in winkels en horeca met Payconiq betaald kan worden.

Er zijn ook loyaltyprogramma’s geïntegreerd in Payconiq. Op dit moment kan je binnen Payconiq gebruik maken van Qustomer (grootste loyaltyprovider van België) en Joyn. Hiermee kan je als consument punten sparen en als retailer kun je consumenten aan je binden.

Door het grote en groeiende aantal gebruikers is Payconiq extra interessant voor retailers. Payconiq is ook nog eens voordeliger dan de traditionele pinkassa. Voor Payconiq betaal je geen abonnements- of aansluitkosten en heb je lagere kosten per transactie. En klanten hebben alleen maar hun smartphone nodig om te betalen.

Resoluut

Amsterdam
Resoluut
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe