Rijksoverheid designtaal voor digitaal

Omschrijving

DutchGiraffe is gevraagd om voor de Rijksoverheid een designtaal voor haar online middelen te ontwikkelen en te documenteren, waardoor ieder ministerie duidelijke handvatten heeft om iedere app, website of portal van een eenduidige stijl te kunnen voorzien.

Doel

Ontwikkeling en documentatie designtaal voor online middelen Rijksoverheid, waardoor ieder ministerie duidelijke handvatten heeft om iedere app, website of portal van een eenduidige stijl te kunnen voorzien.

Resultaat

Nieuwe richtlijnen? Een interessante transitie.
Een onderzoek naar bestaande overheids apps & websites geeft een duidelijk beeld van toegepaste ontwerpen; de diversiteit is, naar verwachting, groot. Het is bijzonder om te zien dat iedere opdrachtgever eigen keuzes maakt bij gebrek aan heldere richtlijnen. De vraag naar eenduidige design richtlijnen is dan ook niet meer dan logisch. Rijksoverheid wil namelijk meer aanbieden. Een kant-en-klare designtaal of elementen die ‘makers’ kunnen toepassen. Hiermee willen ze bereiken dat er meer eenheid ontstaat tussen de online middelen die de verschillende rijksonderdelen maken. Het is daarbij een handreiking om eenvoudiger een Rijksoverheids website of app te kunnen vormgeven.

De gebruiker staat altijd voorop
Hoe maak je iets moois, wat geschikt is voor iedereen. Dus geen segmentatie en geen persona’s. Er is maar één doelgroep omschrijving mogelijk: Iedereen. Met als basis Material Design ontwikkelen we een kant en klare onderlegger waarbij de gebruiker maximaal bediend wordt en waarmee de huisstijl van de Rijksoverheid prachtig wordt doorvertaald. Iedere scherm, ieder interactief element wordt opnieuw bepaald en opgetekend in een makkelijk toe te passen document.

Het resultaat
Eenvoudig toe te passen design richtlijnen. DutchGiraffe ontwikkelde een design richtlijnen document, te gebruiken door alle onderdelen van de Rijksoverheid. Het levert inzicht in alle elementen van een app en van een website en hoe deze volgens de aangescherpte huisstijl kunnen worden opgezet.

Bureau(s) waarmee is samengewerkt

Overige informatie

DutchGiraffe | Digital Creatives

Den Haag
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe