RTL Nieuws Cluster

Omschrijving

Het toonaangevende nieuwsbedrijf RTL Nieuws zorgt ervoor dat je het nieuws van minuut tot minuut kunt volgen. Dit doe je via tv, website en diverse apps: zoals RTL Nieuws, RTLZ, RTL Boulevard, Bright en VTBL. Egeniq mocht deze apps ontwikkelen, waarbij deze sterke RTL-merken samenkomen.

Doel

Het onderhouden van apps kan kostbaar zijn, zeker als je net als RTL meerdere apps voor meerdere merken hebt. Sommige klanten kiezen voor het reduceren van kosten door gebruik te maken van hybride technologie, maar RTL wilde geen concessies doen in snelheid en gebruiksvriendelijkheid, dus aan Egeniq werd de uitdaging gesteld om een efficiente ontwikkelmethode te bedenken voor het doorontwikkelen en onderhouden van meerdere apps voor zowel Android als iOS. Om dit doel te bereiken ontwikkelde Egeniq een Shared Codebase. Native code voor iOS en Android, maar wel gedeeld tussen de verschillende merken. De codebase bevat alle vereiste componenten die nodig zijn om te kunnen communiceren met het back-end CMS, en alle gedeelde functionaliteit tussen de apps. Maar elk merk heeft natuurlijk een eigen uitstraling, en daarom is het in deze shared codebase nog steeds mogelijk om per app het gedrag en de huisstijl aan te passen.

Het bijkomend voordeel is dat de Shared Codebase Unit Tests tegelijkertijd voor alle apps kan toepassen. Bij een eventueel probleem wordt de oplossing in alle apps tegelijkertijd doorgevoerd, waardoor alle applicaties meteen zijn ingedekt voor dat probleem. Zo worden toekomstige complicaties gereduceerd.

Resultaat

Bij het ontwikkelen van een app kom je altijd bepaalde uitdagingen tegen. Een van deze uitdagingen is bijvoorbeeld het geheugen gebruik van de apps. Doordat de apps enorm veel fotografie bevatten, moesten we een balans vinden tussen de dynamische lay-out en het geheugengebruik. Je wilt natuurlijk een mooie uitstraling, maar het laden mag niet te lang duren!

We maakten daarom gebruik van geoptimaliseerde algoritmes. Deze laden en verwijderen dynamische content, verwijderen die content weer uit het geheugen van de tablet en laden bepaalde content vooraf. Dit zorgt voor een rijke en soepele ervaring op zowel de iPad als de Android-apparaten. De laadtijd is op die manier zoveel mogelijk verborgen voor de eindgebruiker.

Een andere uitdaging is performance van push notificaties. RTL Nieuws opereert in een landschap waar meerdere nieuws aanbieders actief zijn. Wie het eerst in staat is breaking news te brengen, vangt een groot deel van de bezoekers. Het was er RTL daarom aan gelegen om de tijd vanaf het moment dat de redactie een breaking news alert aanmaakt tot het moment dat deze ontvangen wordt, zo kort mogelijk te houden: binnen enkele minuten moeten miljoenen devices bereikt zijn. De meeste standaard tools zijn niet in staat om aan deze performance eis te voldoen, en verdelen de verzending juist over de tijd. Daarvoor ontwikkelden we een speciale high volume push notificatie server die als belangrijkste taak heeft om zo snel mogelijk alle gebruikers van de RTL Nieuws app te bereiken.

Egeniq

Utrecht
Egeniq
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe