Stuk voor Afrika

Omschrijving

StukTV en RTL Boulevard creëerden een gigantisch bereik voor de campagne ‘Stop Onnodig Sterven’ van Cordaid, om de omstandigheden in Afrika onder de aandacht te brengen. Jonge mensen sterven aan ziektes die in Nederland behandelbaar makkelijk zijn en die ontstaan door gebrek aan hygiëne en medische zorg in Afrikaanse dorpen.

Doel

Cordaid wilde een campagne voeren die mensen raakt. Met een target van 75.000 sms'jes à €2.50 konden we een bijdrage leveren in de strijd tegen kindersterfte wereldwijd door gezondheidszorg toegankelijk te maken.

Met deze bijdrage wil Cordaid zorg betaalbaar maken, de afstand naar klinieken verkleinen, kennis over geneeskunde en vertrouwen in doktoren vergoten en de kwaliteit van zorg en materiaal verhogen. De campagne moest jongeren, een doelgroep die lastig te vatten is via traditionele kanalen, bereiken, beraken en aanzetten tot doneren.

Resultaat

StukTV (1,2 miljoen volgers) is het grootste online entertainment platform van Nederland, gepresenteerd door Giel, Thomas en Stefan. Vanuit de RTL Boulevard-studio nam Giel de leiding over de actie en reisden Thomas en Stefan af naar Oeganda om de omstandigheden in Midden-Afrika met eigen ogen te zien. Ze ondervonden dat benodigde medicijnen vaak te duur of zelfs niet op voorraad zijn, waardoor mensen aan een simpele ziekte als diarree of griep sterven. Samen met een village hulpteam gaven de mannen van StukTV voorlichting over gezondheid en hygiëne en liepen ze mee met een dokter in een ziekenhuis.

Daarnaast bespraken de presentatoren van RTL Boulevard (1,2 miljoen kijkers) de problematiek in Afrika. Het populaire RTL 4-programma zette zich in voor Cordaid met een speciale actieweek vol herkenbare items en sms-oproepen. Ieder item in RTL Boulevard werd aangekondigd via de social mediakanalen van StukTV. Cordaid-billboards omlijstten het programma en er werden brand promo’s ingezet bij RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z. De website van RTL Boulevard had een speciale actiepagina met een teller die de donaties bijhield. Cordaid deelde de content op eigen social media en via een digitale nieuwsbrief aan haar donateurs.

De campagne liep van maandag 21 tot en met vrijdag 25 november en zorgde voor fantastische resultaten: 78.000 sms’jes en 400 online donaties, wat samen goed was voor € 200.000,-. De terugblik op de laatste dag behaalde 218.000 views. Televisie en YouTube smolten samen door unieke content te creëren waarin ‘meemaken’ de basis vormde.

Overige informatie

RTL

Hilversum
RTL
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe