Gezondheidsmonitoring met de ThuisMeten applicatie

Omschrijving

OneShoe en FocusCura ontwikkelden de disruptieve dienst ThuisMeten. Met ThuisMeten houden artsen voortaan letterlijk op afstand de gezondheidswaarden van chronisch zieke patiënten in de gaten, zonder dat patiënten telkens voor periodieke controles naar het ziekenhuis moeten. Technologie die de digitale transformatie inzet en totaal nieuwe manier van zorgdienstverlening mogelijk maakt.

Doel

FocusCura vroeg zich af: waarom moet een benauwde, chronisch zieke patiënt iedere maand 30 kilometer afleggen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor een meting die nog geen vijf minuten duurt?

Voorheen moesten patiënten met COPD of Hartfalen regelmatig naar het ziekenhuis om de bloeddruk te laten meten, het gewicht te laten noteren en te vertellen hoe het met eten en bewegen ging. Met de inzet van Thuismeten moeten deze belastende ziekenhuisbezoeken niet meer nodig zijn: de patient krijgt nu de mogelijkheid om deze metingen thuis te doen. Hiermee veranderen we de zorg, geven we patiënten meer regie en bieden we artsen meer service.

FocusCura vroeg One Shoe hiertoe een applicatie te herontwikkelen om zorgverleners in staat te stellen letterlijk op afstand hun patiënten met COPD of Hartfalen te volgen en te begeleiden. Van User Experience, Visual Design en Web- en iOS development tot en met het koppelen van de nieuwe applicatie met ‘slimme’ meetinstrumenten zoals de Omron bloeddrukmeter en de iHealth weegschaal. Hiermee doet de patiënt thuis zelf metingen waarna de uitslagen via een veilige dataverbinding naar de zorgverlener worden verstuurd. Komt een meting boven of onder een ingestelde drempelwaarde, dan ziet de zorgverlener op het speciaal ingerichte dashboard in één oogopslag of er iets aan de hand is en kan hij direct contact opnemen.

Doel is om de applicatie voor patiënten en zorgverleners zo gebruiksvriendelijk te maken dat opnames worden voorkomen, polibezoek wordt verminderd en zelfmanagement van patiënten wordt vergroot.

Resultaat

Het resultaat is een applicatie die de zorg verbetert. Ziekenhuisopnames worden uitgesteld of zijn zelfs helemaal niet meer nodig door continue monitoring van de gezondheidswaarden.

Resultaten:
• 100.000+ metingen verricht en gemonitord;
• Het spoedeisende hulpbezoek op afdelingen waar ThuisMeten wordt toegepast, is gedaald met 26%;
• Het aantal ligdagen is gereduceerd met 28%;
• 88% van de gebruikers raadt het gebruik van ThuisMeten aan;

Het succes zit hem in de samenwerking: One Shoe en FocusCura vormen één Scrum-team. Iedere twee weken maken we een planning, zetten we doelen en leveren we werkende software op dat direct getest wordt door de daadwerkelijke eindgebruikers: patiënten én zorgverleners. We verbeteren continu en nieuwe inzichten worden meegenomen in de daaropvolgende sprints.

One Shoe heeft uitgebreid aandacht besteedt aan toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Voor de patiënt én hulpverlener. Bij het ontwikkelen van apps in de zorg hebben we immers te maken met bijzondere doelgroepen en gevoelige persoonlijke data. Daarom analyseerde One Shoe de doelgroep, user goals & needs, user scenarios, customer journeys en user stories en deed het uitgebreide usabilitytests. Het resultaat is een zeer gebruiksvriendelijke ontwerp dat het iedereen - oud of jong, slechtziend of digibeet - mogelijk maakt om lichamelijke metingen vanuit huis te doen.

ThuisMeten is zo veilig dat het een CE-markering als medisch hulpmiddel heeft gekregen. Dit betekent dat ThuisMeten conform wettelijke vereisten kan worden ingezet en zeer veilig is om te gebruiken. Met deze markering is ThuisMeten één van de weinige medische apps in Nederland die officieel mag worden ingezet als medisch hulpmiddel.

One Shoe

Utrecht
One Shoe
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe