Toegankelijke en veilige website voor het Diakonessenhuis

Omschrijving

Voor het Diakonessenhuis bouwden we een toegankelijke ziekenhuiswebsite met stevige security. Een website die alle doelgroepen bedient, voldoet aan de wettelijke WCAG-richtlijnen en extra veilig is door de gekozen headless architectuur met extra tussenlaag.

Doel

De vraag van het Diakonessenhuis: hoe kunnen we al onze verschillende doelgroepen zo goed mogelijk bedienen? Van patiënten tot bezoekers, van verwijzers tot universiteiten? En hoe doen we dat ook nog eens digitaal toegankelijk, volgens de wettelijke digitale toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG)? Bekend vraagstuk voor een zorginstelling. Daar wisten wij wel raad mee. Nadat we de jobs to be done van de doelgroepen van het Diakonessenhuis hadden achterhaald, zijn we begonnen met werken aan de informatiestructuur en de daarbij benodigde content. Zeker bij een ziekenhuis is er veel informatie te delen op de website. Het is dan ook de kunst om die goed te structureren en met een goede inrichting van het CMS een logische navigatiestructuur en contentopbouw te realiseren. Zo kunnen bezoekers van de website gemakkelijk hun weg vinden naar de informatie waar zij naar op zoek zijn.

Vanzelfsprekend stellen zorginstellingen hoge eisen aan de veiligheid van de digitale omgeving. In de technische architectuur kozen we daarom voor een headless opzet van het CMS. Om nog een stap verder te gaan, hebben we de headless structuur van het Diakonessenhuis voorzien van een extra ‘tussenlaag’ tussen het CMS en de frontend. Die tussenlaag schakelt alle riskante functionaliteit van het CMS uit, zodat het niet vanaf het internet toegankelijk is. Vanuit het CMS kan alleen data naar de tussenlaag worden verstuurd. De aanwezige data in gekoppelde databases is dan volledig veilig afgeschermd. De tussenlaag brengt naast security-voordelen ook extra performance: het werkt sneller en kan daardoor meer verkeer van de website aan.

Resultaat

Het resultaat is een snelle, veilige en voor iedereen toegankelijke website. Sinds september 2019 hebben publieke organisaties de wettelijke verplichting om te voldoen aan regelgeving voor digitale toegankelijkheid (WCAG). Dit stelt eisen aan design, aan content en aan techniek. En dus ook aan de patiëntenfolders: folders over aandoeningen en behandelmethoden die meestal in pdf-formaat beschikbaar zijn. Pdf-documenten zijn echter lastig toegankelijk voor mensen met een functiebeperking. Samen met het Diakonessenhuis hebben we alle patiëntenfolders gedigitaliseerd en omgezet naar pagina’s binnen de website. Zo zijn de folders voor iedereen goed toegankelijk en voorkomen we dubbele content. Op basis van ons design en het achterliggende CMS is contentpartner Presenter aan de slag gegaan met het ontwikkelen en plaatsen van de juiste content op de juiste plek.

Uit een recent onderzoek van bureau Stuurlui bleek dat slechts 2 van de 84 websites van Nederlandse ziekenhuizen voldoen aan de wettelijke eisen voor digitale toegankelijkheid. En guess what: de website van het Diakonessenhuis is daar een van! Een mooi resultaat dat we in samenwerking met het team van het Diakonessenhuis hebben bereikt. En vooral mooi omdat veel mensen er baat bij hebben.

Overige informatie

Highlights:

- Headless Drupal-CMS
- Extra security-maatregelen en focus op privacy
- Digitale patiëntenfolders en beveiligde formulieren
- Centraal beheer wachttijden met export voor de NZa
- WCAG-proof: digitale toegankelijkheid
- Illustraties op maat

Hoppinger

Rotterdam
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe