Trees

Omschrijving

Trees is een journalistieke zoektocht in de vorm van interactieve audioverhalen, waarbij transparantie en dialoog met publiek centraal staan. Drie jonge journalisten nemen je via de mobiele app mee in hun onderzoek. Luister, kijk, antwoord of spreek een bericht in. Bij Trees word je als luisteraar gehoord.

Doel

Fake news en een gebrek aan vertrouwen in journalistiek vormen een groot probleem, vooral onder millennials. VPRO en HUMAN wilden een nieuwe vorm onderzoeksjournalistiek bieden, waarin transparantie en inclusiviteit van het publiek centraal staan. Het proces, de keuzes, bevindingen, maar ook vergissingen moeten traceerbaar worden in het journalistieke verhaal. De Track&Trace; van de journalistiek naar de voorgrond halen, dat is de basis van Trees...

Resultaat

Trees kwam tot stand in een iteratief proces tussen designers / ontwikkelaars van VPRO I&DM; en de redactie van Trees. De zoektocht om uiteenlopende werkwijzen tot een sprint-gebaseerde samenwerking te maken, waarbij Design Thinking, Service Design en User-testing een centrale rol speelden, was een belangrijk onderdeel van het Trees project. De kern van Trees wordt gevormd door een seriële podcast van de Trees redactie, die via iTunes, Stitcher, maar ook via de website van VPRO.nl te beluisteren is. Deze podcasts zijn, verrijkt met visuals en interactieve componenten via de speciale Trees app voor iOS en Android te beluisteren en te gebruiken. Drie jonge journalisten onderzoeken 6 weken een onderwerp dat millennials bezig houdt, zoals Opgebrand (Burnout), Bespied (privacy in de publieke ruimte) of BabyBlockers (anticonceptie). De luisteraar volgt het spoor van de jonge journalisten op de voet, beluistert direct hun persoonlijke updates en helpt ze tijdens het luisteren via polls en open vragen. Via de app kan de luisteraar terugpraten door audioberichten in te spreken. Trees neemt de luisteraar mee op onderzoek via de smartphone, het medium dat journalist én publiek de hele dag gebruiken. Trees bouwt via de app een intieme relatie op met de luisteraar. De reportages zijn open en intiem van toon, en sluiten aan bij het podcastformat dat opgang maakt onder jongeren. Trees spreekt door de app de moeilijk bereikbare Millennials aan met een open en interactieve vorm van journalistiek, om zo een vaste waarde te worden op hun smartphones.

Overige informatie

Sinds de softlaunch in februari 2018 is de Trees app ruim 10.000 keer gedownload. In 8 maanden onderzocht Trees zeven onderwerpen, waaronder zichzelf, in 86 audio-producties die via de app en de podcast door luisteraars werden gevolgd. Met Trees en de Trees app hebben de redactie en journalisten goede stappen gezet naar een open en transparante vorm van onderzoeksjournalistiek. De aanpak van Trees heeft veel weerklank gevonden bij het publiek, dat in de open enquete van september 2018 (beluister ook de open zelf-evaluatie) aangaf zich echt gehoord te voelen. Hoewel Trees na deze extended pilot is gestopt, is het voor Trees ontwikkelde format, de software en de app beschikbaar voor nieuwe journalistieke producties en projecten. Een opvolger van Trees is in ontwikkeling, en voor een voice assistant / smart speaker toepassing worden concepten ontwikkeld. Alles voor de open dialoog, de luisteraar is aan het woord.

+ Voeg case toe