We zijn er voor je. Kanker.nl

Omschrijving

Kanker.nl is dé plek in Nederland voor iedereen die met kanker te maken krijgt: patiënten, (ex)patiënten en hun naasten. Ruim 450.000 bezoekers per maand vinden hier uiteenlopende gevalideerde informatie over de ziekte, voeren de dialoog met professionals en wisselen ervaringen uit met lotgenoten.

Doel

Kanker is een ingrijpende ziekte en een precair onderwerp. Als je direct of indirect met kanker te maken krijgt, wil je houvast en grip op de situatie krijgen. Maar hoe? De wereld van kanker is onoverzichtelijk en complex. Er is veel informatie, maar je weet niet wat wáár is. Je wordt behandeld, maar je hebt geen idee of dit voor jou wel het allerbeste werkt. Kanker.nl geeft inzicht en overzicht door betrouwbare informatie en ondersteuning van deskundigen.

Op initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) werd in 2013 de eerste versie van Kanker.nl gelanceerd. Uniek omdat het gevalideerde informatie combineert met de kennis en ervaringen van (ex)patiënten.

Anno 2018 voldeed het bestaande platform echter niet meer aan de wensen en eisen van de redacteuren en deelnemers: het maatwerk systeem gaf bezoekers, deelnemers, redacteuren en moderators weinig vrijheid om zelfstandig en gemakkelijk nieuws en artikelen te plaatsen, te bloggen, instellingen te wijzigen, te modereren of bibliotheek-content wijzigen. Cruciale factoren van een succesvol community platform!

Aan One Shoe de taak om het platform opnieuw te bouwen met focus op de volgende aspecten:
● Optimaliseer de gebruikerservaring voor bezoekers, deelnemers én redacteuren.
● Draag bovengemiddeld veel zorg voor privacy en SEO
● Garandeer de toekomstbestendigheid door technische vrijheid te bieden voor toekomstige doorontwikkeling.
● Maak de merkbelofte “We zijn er voor je” functioneel waar middels een gebruiksvriendelijk platform.

In een intensieve agile samenwerking hebben we het omvangrijke online platform rondom dit precaire onderwerp herontwikkeld.

Resultaat

Het vernieuwde kanker.nl heeft een frissere uitstraling, hogere mate van gebruiksvriendelijkheid en uiteenlopende functionaliteiten die de dialoog en kennisdeling rondom het onderwerp kanker faciliteren:
● Online-bibliotheek met medisch betrouwbare informatie
● Themagerichte groepsgesprekken met lotgenoten
● Persoonlijk contact met lotgenoten
● Blogs schrijven en lezen om verhalen te delen
● Contact met professionals middels de Kanker.nl Infolijn
● Verwijsgids (IKNL) met deskundige hulpverleners in de buurt
● Handige vragenlijsten en online instrumenten zoals de Lastmeter

De kracht van kanker.nl als voorlichtingsplatform is de combinatie van bibliotheek en community. De mogelijkheid om kennis met elkaar te delen, in dialoog met elkaar te gaan en ervaringen uit te wisselen maakt kanker.nl een sterk voorlichtingsplatform. Alle ervaringen van (ex)kankerpatiënten en naasten samen zijn een belangrijke bron aan informatie voor wetenschappers, beleidsmakers en belangenbehartigers. Kennisdelen gaat dus verder dan onderling in de community maar biedt ook nieuwe inzichten aan professionals door de deelnemers hierop te mogen bevragen. Zo geeft kanker.nl relevante informatie zoals trends en patiëntenervaringen terug aan haar partners.

‘We’ dat zijn de :
• 450.000 unieke bezoekers per maand
• 15.000+ actieve deelnemers
• 1.000+ betrokken bloggers
• die in totaal >250 blogberichten per maand publiceren
• er zijn 42 gespreksgroepen
• elke gespreksgroep heeft 2 moderatoren
• en er zijn meer dan 130 inhoudelijke dossiers

De succesfactor? Door het gericht aanbieden van content, gekoppeld met een overzichtelijk design zorgen we voor een uitstekende UX zodat de gebruiker snel alle relevante informatie vindt. Het design straalt rust uit en er is extra aandacht voor fontgroottes en regelafstanden (accessibility).

Overige informatie

Meer over techniek:

Door het CMS Drupal8 is Kanker.nl nu beter voorbereid op de toekomst. Drupal's modulaire karakter zorgt ervoor dat de website makkelijk mee kan gaan in ontwikkelingen van e-health.

Het bieden van privacy aan bezoekers en deelnemers is het onderscheidend aspect van het gehele platform en zeer belangrijk voor de deelnemers. Drupal8 is ijzersterk in veiligheid en zorgt ervoor dat gevoelige informatie niet in verkeerde handen terecht komt. De stabiliteit en kwaliteit van het platform waarborgen we bovendien door het uitvoeren van automatische testen.

Naast een kritische opfrissing van de vormgeving, verbetering van gebruikservaring en technische basis hebben we ook veel aandacht besteed aan contentbeheer en redactie. Tijdens het ontwikkelproces zijn de ontwerpconcepten tweemaal getoetst bij de doelgroep in een testlab.

Uiteindelijk hebben we alles onder handen genomen: van design tot backend en frontend development, contentmigratie en integratie met third-party systemen zoals de zoek- en thesaurusfunctie van Gridline (ook voor synoniemen).

Een groeiende community = een groeiende website
De komende tijd gaan we de wetenschappelijke onderzoeken (trials) sneller vindbaar maken. Ook de Verwijsgids wordt nog verder verbeterd. We blijven het platform continu optimaliseren!

Kortom:
De community maakt onderdeel uit van het waarmaken van de merkbelofte: 'We zijn er voor je'. Het is niet alleen de organisatie die er voor de patiënten is, het platform dat 24/7 ondersteuning biedt, maar het zijn bovenal de deelnemers in de community die er onderling voor je zijn. Zo sta je er thuis nooit alleen voor.

One Shoe

Utrecht
One Shoe
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe