WEMO Operator System

Omschrijving

Het WEMO Operator System is de eerste applicatie waardoor een machineoperator zijn productie kan stroomlijnen met een Hololens. Bedien de machine hands-free anywhere & anytime en ontvang visuele remote assistance. Door IoT integratie maakt deze Industry 4.0 applicatie een operator 30% efficiënter en zorgt voor 90% minder faalkosten.

Doel

Het Brabantse WEMO maakt high-end productielijnen voor plaatstalen producten.
Zij opereren in een zeer competitief veld waar output, betrouwbaarheid, en flexibiliteit het verschil maken. Voor hun nieuwe modulaire lijn van productiemachines wilden zij Industry 4.0 principes toepassen om niet alleen de volgende generatie machines te bouwen, maar ook een nieuwe generatie werkers mogelijk te maken. Zij benaderden TWNKLS om de machineoperator effectiever zijn werk te laten doen.

Wij hebben uitgebreid gebruikersonderzoek gedaan naar de rol van de machineoperator en waar het verschil kan worden gemaakt. Een machineoperator moet in zijn eentje een productiestraat van wel 100 meter lang bedienen, onderhouden en inspecteren, en daarbij ook nog zorgen dat de producten worden uitgenomen en de materiaaltoevoer constant blijft. Een operator moet simpelweg op duizend plekken tegelijk zijn. En onder grote druk: eventuele downtime kan duizenden euro’s per uur kosten.

WEMO en TWNKLS willen de operator ontlasten door hem bij te staan met een mobiel systeem wat hem on-demand informatie kan geven over de machine en de productie, waar en wanneer hij maar wil. Zo kan hij zich concentreren op wat hij het beste doet: hoogwaardige producten maken.

De eerste versie is op de belangrijkste industrie beurs in Hannover getoond. Vier klanten hebben concrete interesse getoond in het systeem. TWNKLS is nu bezig om de productie versie van het systeem te ontwikkelen. Samen met WEMO zijn nieuwe business cases en verdienmodellen uitgewerkt. In deze branche is het revolutionair dat niet de machine, maar de mens nu centraal staat.

Resultaat

Wij zijn de uitdaging aangegaan en hebben de eerste industriële Hololens applicatie in zijn soort gebouwd. Met een simpel handgebaar kan een operator de interface oproepen om de productie te controleren. De op een Dark Cockpit gebaseerde interface laat hem zijn productieschema inzien, de machine bedienen, en sensordata en camerafeeds in zien. De interface komt bij een noodsituatie proactief naar hem toe. De unieke visuele remote assistance maakt het mogelijk dat een expert via de geïntegreerde camera precies kan zien wat de operator ziet.
Het WEMO Operator System is een ware disrupter op het gebied van machinebediening en biedt nieuwe verdienmodellen voor WEMO. Daar waar DOS schermen en Windows 3.11 schermen nog regelmatig operationeel zijn, is deze Hololens applicatie een enorme stap vooruit. Er is geen ander systeem wat zo veel mobiliteit, flexibiliteit en vrijheid biedt. Als enige in zijn soort laat onze applicatie een operator 30% effectiever en met 90% minder fouten werken. Door remote assistance worden kostbare productiestops tot een minimum gereduceerd. Door deze krachtige integratie van mens en machine heeft WEMO de industrie op zijn kop gezet. In een markt waar ‘downtime’ en ‘uitval’ vermeden moeten worden, kan WEMO nu een WEMO care programma lanceren waarbij zij de uptime van de machine tot een maximum kan garanderen.
Inmiddels is WEMO de order intake gestart en hebben zich klanten gemeld om het WEMO Operator System te implementeren. Additionele producten worden nu onder de naam ‘WEMO care’ ontwikkeld en getoetst bij klanten.

Overige informatie

De vuurdoop van het systeem was de Euroblech te Hannover, het tweejaarlijkse event voor de staalbewerkingsindustrie, waar WEMO groots uitpakte met haar nieuwe machine en het WEMO Operator System. WEMO’s innovatiemanager Werner van de Burgt zegt: “Een enorm compliment voor het hele team van TWNKLS. De internationale media hebben al afspraken met ons gemaakt om te gaan schrijven over deze innovatie”. Wemo wordt van industrie volger tot een industrie leider gezien, en staat met deze applicatie frequent op verschillende internationale podia.

https://youtu.be/ZiNsjslN1o4

twnkls | augmented reality

Rotterdam
twnkls | augmented reality
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe