Wolfgang app: ontdek wat je hoort

Omschrijving

Wolfgang helpt concertbezoekers om muziek beter te begrijpen en te beleven. Terwijl de musici spelen, biedt Wolfgang uitleg en verhaal. In korte, goed getimede zinnen. De app brengt de concertzaal naar de 21e eeuw. Een disruptieve steen in de voorheen rustige vijver van het concertbezoek.

Doel

Klassieke muziek heeft de uitdaging om een jonger publiek te trekken. Het doel van Wolfgang is de klassieke muziek toegankelijker te maken en het concertbezoek te verrijken. En Wolfgang wil ook de discussie stimuleren over de etiquette in de concertzaal en de toekomst van levende klassieke muziek.

De oorspronkelijke doelgroep (concertbezoekers) is inmiddels uitgebreid naar alle liefhebbers van klassieke muziek. Er zullen dit jaar ook radio-concerten van AVROTROS worden ondersteund door Wolfgang.

Resultaat

Terwijl de musici spelen ‘fluistert’ Wolfgang je toe wat je precies op dat moment in de muziek hoort. Daarvoor hebben we Wolfgang uitgebreid getest. Door het scherm donker te houden zorgden we ervoor dat de app andere bezoekers tijdens een concert zo min mogelijk stoort.

Wolfgang is gelanceerd op het Holland Festival 2015. Tijdens 6 pilots hebben we de doelgroep kennis laten maken met deze nieuwe manier van klassieke muziek beleven. Na deze introductie is Wolfgang ingezet bij ruim 50 concerten. Voor de komende maanden staan er nog ruim 50 concerten ingepland.

Een ‘abject idee’ volgens de een, een ‘waardevolle aanvulling’ volgens de ander. In ieder geval laat Wolfgang zien hoe technologie kan worden ingezet om het traditionele cultuurbezoek te vernieuwen.

Overige informatie

Wolfgang is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema. Fabrique ontwikkelde Wolfgang in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en met steun van Stichting DOEN en het VSBfonds.

Fabrique

Amsterdam
Ook aan deze case gewerkt?
  • Hiervoor moet je ingelogd zijn.
    Nog geen account? Registreer je dan nu.
+ Voeg case toe